Wednesday, 5 December 2012

Makaron z kielbasa, musztarda i karmelizowana cebula

Angielskie kielbasy w niczym nie przypominaja tradycyjnej polskiej Podwawelskiej czy Slaskiej. Sa swieze, nie wedzone, a do tego zdecydowanie mniej zwarte, o miekkiej, luznej teksturze, kojarzacej sie nieco z biala kielbasa. Kiedys myslalam, ze ich nie lubie; potem doszlam do wniosku, ze - jak ze wszystkim - sa kielbasy lepsze i gorsze, calkiem niejadalne i naprawde smaczne.
To wlasnie do tej ostatniej kategorii zaliczylabym kielbase, ktora upolowalam niedawno, pikantna, przyprawiona troche jak chorizo. A upolowalam ja z mysla o konkretnym daniu, znow z "Real Fast Food" Slatera. Kielbasa, cebula i musztarda to takie swojskie, rozgrzewajace, zimowe smaki, a polaczone z makaronem stanowia prawdziwie blyskawiczny comfort food. To danie smakuje wybornie ze szklanka zimnego piwa, choc wino tez nie bedzie tu od rzeczy.
W oryginalnym przepisie pojawia sie pelnoziarnisty makaron; nie mialam takiego, wiec uzylam zwyklego tagliatelle. Mozecie uzyc dowolnego makaronu, choc ja jestem zdania, ze wstazkowate, podluzne ksztalty najlepiej sie tu sprawdza.

Makaron z kielbasa, musztarda i karmelizowana cebula
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 175 g swiezej, pikantnej kielbasy
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 2 duze cebule, pokrojone w cienkie plastry
- 225 g pelnoziarnistego (albo dowolnego innego) makaronu
- 150 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- 1 lyzka gruboziarnistej musztardy
- sol i pieprz, do smaku

Kielbase pokroic w grube plastry. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc kielbase przez 4 minuty, nastepnie dodac cebule. Dusic pod przykryciem przez okolo 15-20 minut, az cebula zmieknie i zacznie sie lekko przypalac na krawedziach (mozna dodac jeszcze odrobine oliwy, jesli to konieczne).
W miedzyczasie ugotowac makaron al dente, odcedzic i odstawic.
Kiedy cebula bedzie miekka, dodac na patelnie bulion, doprowadzic do wrzenia, dodac natke i musztarde, wymieszac. Dodac ugotowany makaron, doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac natychmiast.


sausageonionmustardpasta

20 comments:

  1. Ciągle do tej angielskiej kiełbasy nie mogę sie przekonać. W tym daniu zamienię ją na chorizo, którą od czasu do czasu lubię pochrupać. :)

    ReplyDelete
  2. Bardzo mi się podoba ten makaron z kiełbaską! To trochę takie męskie jedzonko do piwa, jak piszesz. Ale całkowicie w moim guscie :-)

    ReplyDelete
  3. Kiełbachę bardzo lubię, szczególnie w takich daniach. Wystarczy dodać niewiele a smaku tyle, że hoho! :) No to terz mam smaka! ;)

    ReplyDelete
  4. bardzo lubię takie dania, szczególnie z tym makaronem :)

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam Twoje cudowne dania,

    pozdrawiam.
    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam! Proste i sycące :)
    Pozdrawiam :)
    P.S. Mam tak samo z kiełbasą - myślałam, że nie lubię ;)

    ReplyDelete
  7. chorizopodobne to juz lubię, mogę wymienić na truflociasto :)

    ReplyDelete
  8. Myślę, że te angielskie kiełbasy posmakowałyby mi dużo bardziej niż te nasze. Nie znoszę polskich wędzonych kiełbas w stylu podwawelskiej. :) A danie wygląda wspaniale. Z pewnością było pyszne.

    ReplyDelete
  9. rewelacyjne zdjęcia zrobiłaś że az chce się zjeśc ;))

    ReplyDelete
  10. ale wynajdujesz super przepisy, wszystko składajace się na tę potrawę uwielbiam i muszę ją koniecznie wypróbować, zaczekać niestety muszę jak nie będzie mojego Tomka na obiedzie bo on nie trawi cebuli :)))pozdrawiam:)))

    ReplyDelete
  11. Fajnie wygląda :)

    ReplyDelete
  12. Danie super, ale jednak wprowadziłabym mała poprawkę- zamieniłabym kiełbasę na tę naszą, uwędzoną :)

    ReplyDelete
  13. O tak, zdecydowanie lubię takie comfort food :)

    ReplyDelete
  14. Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł, ale jak tak sobie myślę, to to się naprawdę może bardzo udać :-) Przyznam też szczerze, że nawet bym nie pomyślałam o pełnoziarnistym makaronie i od razu użyła zwykłego :-D

    ReplyDelete
  15. hahah...podwawelska to najgorsza z kielbas.....:)

    ReplyDelete