Saturday, 3 September 2011

Z cyklu: czyszczenie lodowki. Chinskie nudle z wolowina, papryka i kukurydza.

Nawet najbardziej przepastne lodowki maja ograniczona przestrzen, wiec od czasu do czasu trzeba zajrzec w ich zakamarki i dokonac gruntownego czyszczenia. Kiedy przychodzi ten moment, czesto siegam po niezawodna "chinszczyzne" z woka. Na patelni laduje to, co akurat mam pod reka. Efekt jest zawsze inny, ale zwykle bardzo smaczny.
Nie inaczej bylo w tym wypadku. Kombinacja chrupiacej papryki, malenkich kolb kukurydzy, ryzowych nudli i wolowego miesa wyglada apetycznie, bo kolorowo, i smakuje naprawde niezle. A dodatkowym bonusem jest sporo wolnego miejsca w lodowce.

Nudle z wolowina, papryka i kukurydza w sosie z czarnej fasoli
Skladniki:
(na 2 glodne osoby)
- 200 g chudej wolowiny, pokrojonej w cienkie paski
- 2 lyzki ciemnego sosu sojowego, plus odrobina ekstra
- 2 lyzki sosu rybnego
- 2 lyzki oleju roslinnego
- 1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w kawalki
- 1 cebula, posiekana
- 1 zabek czosnku, posiekany
- 175 g malej kukurydzy, kolby przekrojone na pol
- 120 g swiezych nudli ryzowych
- 120 g sosu z czarnej fasoli
- 2 lyzki wina ryzowego
- sol i pieprz, do smaku

W misce wymieszac sos sojowy, 1 lyzke sosu rybnego, odrobine soli i pieprzu. Dodac wolowine, wymieszac i wstawic do lodowki na minimum pol godziny. Rozgrzac woka albo gleboka patelnie, wlac 1 lyzke oleju i podsmazyc na nim wolowine, az zmieni kolor. Przelozyc do miski, przetrzec patelnie, nastepnie wlac pozostaly olej i dodac cebule, czosnek, papryke i kukurydze. Smazyc przez 2 minuty, dodac wolowine i sos z czarnej fasoli i smazyc kolejna minute, ciagle mieszajac.
Dodac nudle, wino ryzowe, pozostaly sos rybny i odrobine sosu sojowego. Smazyc przez okolo minute, az wszystko bedzie cieple. Doprawic do smaku, podawac gorace.


Photobucket

Przepis dodaje do akcji Paprykujemy! 2.

Paprykujemy 2

11 comments:

  1. Swietne danie, chyba skorzystam z Twojego przepisu i wyprobuje niebawem na kolacje ; )

    Dziekuje, buziaki ;*

    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  2. Mmm... Pycha! Uwielbiam ten makaron, a z takimi dodatkami po prostu musi być wyśmienity!

    A czyszczenie lodówki czeka mnie już niedługo - przed przeprowadzką... Strach się bać normalnie...

    ReplyDelete
  3. Takie czyszczenie lodowki moze sie przyczynic do nowych kulinarnych odkryc. Nudle wygladaja apetycznie:)

    ReplyDelete
  4. takie czyszczenie lodówki to ja rozumiem - wygląda pysznie:))) pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  5. Dania, które powstają z tzw. 'czyszczenia lodówki' są najsmaczniejsze ;-))

    ReplyDelete
  6. takie czyszczenie to ja lubię, mnie niestety jutro czeka gorsze czyszczenie- tzn. mycie lodówki

    ReplyDelete
  7. Drożdżowe i troszeczkę słoneczka w ostatnie letnie dni nigdy nie za wiele;) te małe kukurydze wyglądaja w tym daniu po prostu idealnie;)

    ReplyDelete
  8. W takich wypadkach żałuję, że jeszcze nikt nie wymyślił sposobu na przekazanie smaku przez Internet ;)

    ReplyDelete
  9. Ciekawe danie :-) I takie kolorowe :-)

    ReplyDelete
  10. chinszczyzna... nasza ulubiona... :)

    ReplyDelete