Wednesday, 7 September 2011

Prosto. Bucatini all'amatriciana.

Wykwintne dania, trudno dostepne skladniki, skomplikowane receptury - to wszystko ma swoj urok, ale prawda jest taka, ze to, co sprawdza sie w eleganckiej restauracji, niekoniecznie ma racje bytu w domu. Jakis czas temu zauwazylam, ze w domowych warunkach najlepiej sprawdzaja sie przepisy nieskomplikowane, a przy tym sycace i smaczne.
I taki jest wlasnie ten makaron, ktory wywodzi sie z gorzystych regionow wloskiej prowincji Rieti. Ot, kilka powszechnie dostepnych skladnikow, a efekt naprawde smakowity. Nawet moj nie calkiem zakochany w makaronach Mezczyzna stwierdzil, ze to danie moge przyrzadzac czesciej. Jesli ktos bardzo sie spieszy, moze skorzystac z gotowego sosu pomidorowego, ale osobiscie polecam przygotowac go samodzielnie, bo efekt jest tego wart.
Przepis, ktorego autorem jest Mario Batalli, znalazlam w ksiazeczce "Celebrity Pasta Lovers Cookbook" - to pierwsza receptura z tej ksiazki, ktora wyprobowalam, ale z pewnoscia nie ostatnia.

Podstawowy sos pomidorowy
Skladniki:
(na 4 szklanki)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w drobna kostke
- 4 zabki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
- 3 lyzki posiekanego swiezego tymianku albo 1 lyzka suszonego
- 1/2 startej sredniej marchewki
- 2 x 800 g obranych pomidorow z puszki, wraz z sokiem, rozgniecionych widelcem

Oliwe rozgrzac w garnku na srednim ogniu. Dodac cebule i czosnek, smazyc, az zmieknie i lekko sie przyrumieni, okolo 8-10 minut. Dodac tymianek i marchewke, gotowac jeszcze 5 minut, az marchewka zmieknie. Dodac pomidory wraz z sokiem, doprowadzic do wrzenia, mieszajac czesto. Zmniejszyc ogien i gotowac przez okolo 30 minut, az sos bedzie gesty jak owsianka. Doprawic sola do smaku.
Sos moze stac w lodowce pzez tydzien, a w zamrazarce przez 6 miesiecy.

Bucatini all'amatriciana
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 340 g pokrojonej w cienkie plastry pancetty albo bekonu
- 1 czerwona cebula, przepolowiona, a potem pokrojona w plastry
- 3 zabki czosnku, pokrojone w plastry
- 1 1/2 lyzeczki platkow chilli
- 2 szklanki podstawowego sosu pomidorowego
- 450 g makaronu bucatini
- swiezo starty ser Pecorino Romano

Makaron ugotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic o minute wczesniej niz mowi instrukcja na opakowaniu.
W miedzyczasie w duzym garnku polaczyc oliwe, bekon, cebule, czosnek i platki chilli. Gotowac na malym ogniu przez okolo 12 minut, az wiekszosc tluszczu z bekonu sie wytopi. Odlac tluszcz z garnka, zostawiajac tylko okolo 1/4 szklanki. Dodac sos pomidorowy, zwiekszyc plomien i zagotowac, a nastepnie znow zmniejszyc temperature i gotowac na malym ogniu przez 6-7 minut. Dodac bucatini, wymieszac i gotowac jeszcze przez minute. Podawac od razu, posypany swiezo startym serem Pecorino Romano.



Photobucket

22 comments:

  1. Zjadłabym wygląda smacznie ,i jak musi pachnieć? uwielbiam takie makarony w sosikach mniam:)

    ReplyDelete
  2. Co za zaskoczenie! Taki wyrafinowany tytuł, a tak nieskomplikowany przepis:) Sama często dodaję marchewkę do sosu pomidorowego..

    ReplyDelete
  3. Też dodaję marchewkę. A teraz zrobiłam się głodna :)

    ReplyDelete
  4. No i właśnie o to chodzi! Prosto i smacznie! Domowo! Świetny przepis - na pewno zagości na naszym stole :)

    ReplyDelete
  5. Dla mnie bomba;) ziołowy,mocno pomidorowy sos i makaron!

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam takie makarony. Konieczny do zrobienia w najbliższym czasie :)

    ReplyDelete
  7. O mniam! Takie makaroniki lubię bardzo!:)

    ReplyDelete
  8. dla mnie super!!! takie jedzonko mi odpowiada, pychota:)

    ReplyDelete
  9. To prawda, takie najprostsze przepisy na makarony są najsmaczniejsze ;)

    ReplyDelete
  10. Proste, pyszne, szybkie dania:) Piszę się na takie przepisy:) A patrząc na Twoje zdjęcia zgłodniałam!

    ReplyDelete
  11. Wygląda tak, jak zapewne smakuje - genialnie! Zapewne niebawem wykorzystam jako ekspresowy obiad po szkole. ;)

    ReplyDelete
  12. Świetny, prosty przepis. I do tego bucatini, mój ulubiony rodzaj makaronu;)

    ReplyDelete
  13. Święte słowa. A takie dania to ja lubię.

    ReplyDelete
  14. Maggie, genialny przepis w swojej prostocie! Uwielbiam takie :)

    ReplyDelete
  15. Przeważnie wybieram prostotę. Dania skomplikowane wymagające dziwnych składników pozostawiam na dni albo wyjątkowe, albo wypełnione zbyt dużą ilością wolnego czasu... a proste i szybkie dania, jak Twoja dzisiejsza propozycja, są idealne :-) zawsze!

    ReplyDelete
  16. Tak lubię! Prosto, szybko i smacznie. Pozdrawiam

    ReplyDelete
  17. Oj, tak! Makarony mogłabym jeść do końca życia. Pewnie było bardzo pyszne :)

    ReplyDelete
  18. domowy sos jest najpyszniejszy.aromatyczny.

    ReplyDelete
  19. Prosto i pysznie... tak lubię najbardziej :)... szczególnie, że przy małym dziecku szczebiączącym za plecami "mamo, mamo" nie da się spędzać długich godzin w kuchni ;)... a domowy sos pomidorowy jest o niebo lepszy od takiego gotowego :)... mniam :)

    ReplyDelete
  20. Rzeczywiscie prosty w domowych warunkach;)

    ReplyDelete
  21. Wczoraj miałam to na obiad. Bardzo pyszne :)

    ReplyDelete