Wednesday, 14 September 2011

Slodko-gorzko. Orzechowy torcik bezowy z czekoladowym kremem.

Ten torcik zauroczyl mnie swoim pieknym, idealnym ksztaltem. Beza, ktora jest rowniutka jak biszkopt? A do tego z orzechami? Nie moglam sie oprzec i, korzystajac z faktu, ze w niedziele mieli odwiedzic nas znajomi, postanowilam zmierzyc sie z tym torcikiem.
Rezultat? Nie tak idealnie okragly (efekt braku tortownic i korzystania ze zwyczajnych foremek), za to bardzo, bardzo smaczny. Chrupiaca orzechowa beza jest doskonalym tlem dla niezbyt slodkiego kremu na bazie mascarpone. Nie lubie nadmiernie slodkich wypiekow, dlatego nie dosladzalam masy, ale jesli bedzie dla was za gorzka, odrobina cukru pudru powinna zalatwic sprawe. Mozecie tez sprobowac uzyc mlecznej czekolady zamiast ciemnej. Malinowa dekoracja to troche zrzynka z Doroty, ktora swoja wersje udekorowala truskawkami.

Orzechowy torcik bezowy z czekoladowym kremem
Skladniki:
- 150 g orzechow laskowych bez skorki, podprazonych na suchej patelni albo w piekarniku
- 5 bialek
- 275 g drobnego zlocistego cukru do wypiekow (dalam 225 g - uwazam, ze to w zupelnosci wystarczylo)
- 1 lyzka octu winnego
- 100 g ciemnej czekolady
- 142 ml kremowki
- 250 g mascarpone
- cukier puder, do smaku (pominelam, krem byl moim zdaniem wystarczajaco slodki bez niego)

Rozgrzac piekarnik do 190 stopni (170 z termoobiegiem). Dwie okragle tortownice wylozyc folia aluminiowa i lekko nasmarowac folie olejem. Orzechy zmielic w malakserze (najlepiej na konsystencje maki).
Jajka ubic na sztywna piane, nastepnie dodawac cukier, po jednej lyzeczce, i wciaz ubijac, az powstanie sztywna, lsniaca masa. Dodac orzechy i ocet, delikatnie wymieszac szpatulka. Wylozyc do tortownic i wyrownac. Piec 35-40 minut, nastepnie ostudzic w piekarniku. Kiedy bezowe blaty ostygna calkowicie, wyjac z tortownic.
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i odstawic, by troche ostygla. Mascarpone i smietane zmiksowac na jednolita mase, nastepnie dodac czekolade i wymieszac lyzka. Jesli krem nie jest wystarczajaco slodki, doslodzic cukrem pudrem, wymieszac. Przelozyc bezowe blaty kremem, mozna tez dowolnie udekorowac.


Photobucket

22 comments:

  1. wzdycham : oooooooooooooooch aaaaaaaaaaaaaach

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam takie wypieki. Wygląda świetnie :D

    ReplyDelete
  3. musi byc bardzo miło byc takim znajomym, który odwiedzi i który takie pyszności dostanie.. ;-)

    ReplyDelete
  4. Jak ja lubię bezy... I właśnie połączone z niesłodkimi kremami są najlepsze - efekt idealny :)

    ReplyDelete
  5. i znow ilosc cukru do poprawki, czesto w przepisach jest go za duzo jak na moje...znajomi musieli być pod wrażeniem... ja jestem :)

    ReplyDelete
  6. ale fajnie być ugoszczonym takimi pysznościami :)

    ReplyDelete
  7. też mam ten przepis w zakładkach :) i w planach na kiedyś ;) domyślam się, że musi smakować obłędnie :)

    ReplyDelete
  8. Maggie!! Patrzę na to przed śniadaniem i przenoszę się w świat słodkich marzeń :D

    ReplyDelete
  9. Właśnie dlatego jest fantastyczny (wizualnie, bo nie próbowałam), bo nie jest idealny:P

    ReplyDelete
  10. Przekonałaś mnie do tego tortu, bo do tej pory bezy wystrzegałam się jak ognia ;) Ale skoro nie jest za słodko, to jest pysznie. No i piękny jest ten tort, co Ty od niego chcesz.
    Cytując Nigellę - taki rustykalny ;)

    ReplyDelete
  11. Swietny ten torcik. Ciekawa jestem jak smakuje,bo wygląda świetnie!
    A jakie masz ładne zdjęcie w profilu, zupełnie inaczej wyglądasz niż na poprzednim.
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  12. Bezów nie lubię... :( Ale poproszę górę. Chętnie wyjem też środeczek. ;))

    ReplyDelete
  13. Maggi torcik super! A Twoje zdjęcie w profilu urocze:)

    ReplyDelete
  14. wow!!! cudny jest i jeszcze taaaki pyszny:)

    ReplyDelete
  15. Torty bezowe uwielbiam. Wygląda super!

    ReplyDelete
  16. Takie 'bezówki' lubię bardzo :)
    do tego smak czekolady, no i malin jakby nie patrzeć, to po prostu bajeczny zestaw :)

    ReplyDelete
  17. Uwielbiam orzechowe bezy. Jak myślę o dodatku mascarpone, to wzdycham i marzę o nim.

    ReplyDelete
  18. no wypasiony ten Twój torcik bezowy :) cudo

    ReplyDelete
  19. To dopiero musi smakować! Torcik zdecydowanie na specjalne okazje :) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  20. Bardzo apetyczny ten torcik.. beza tworzy mmm efekt <3

    ReplyDelete
  21. Świetna beza! Moje niestety zawsze wychodzą oklapnięte :<

    ReplyDelete