Sunday, 18 September 2011

Slicznosci, slodkosci. Limonkowo-kokosowe cupcakes.

Malo brakowalo, a kompletnie przegapilabym tegoroczny National Cupcake Week. Choc nie jestem wielka fanka tych uroczo wygladajacych (i, niestety, czesto piekielnie slodkich) wypiekow, co roku staram sie z tej okazji przygotowac cos specjalnego. Niektorzy twierdza, ze cupcakes sa juz passe, ale nie zmienia to faktu, ze nadal ciesza sie duza popularnoscia, a specjalizujace sie w ich produkcji cukiernie, takie jak Hummingbird Bakery czy Lola's, wciaz sa oblegane.
Ja zdecydowanie wole babeczki domowej roboty, bo sama moge zadecydowac, jak slodkie beda. Te sa jednymi z lepszych, jakie dotad jadlam: wilgotne dzieki kwasnej smietanie, z lekko limonkowym posmakiem i delikatnym, puszystym kremem. Wiorki kokosowe idealnie dopelniaja calosci. Takie urocze slodkosci mozna zaserwowac gosciom na deser po azjatyckim posilku. Albo bezwstydnie pochlonac dwa przed obiadem, jak nizej podpisana ;)

Limonkowo-kokosowe cupcakes
Skladniki:
(na 12 babeczek)
- 85 g miekkiego niesolonego masla
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 lyzka drobno startej skorki z limonki
- 1 lyzeczka swiezo wycisnietego soku z limonki
- 1 1/2 szklanki maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
- 1/2 lyzeczki soli
- 1 szklanka kwasnej smietany
Krem i dekoracja:
- 1 szklanka smietany kremowki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 lyzeczka soku z limonki
- 1 lyzeczka skorki startej z limonki
- wiorki kokosowe


Rozgrzac piekarnik do 175 stopni. Forme na muffiny wylozyc papilotkami. W duzej misce zmiksowac maslo i cukier na jasna, puszysta mase. Dodac jajko, sok i skorke z limonki, zmiksowac. W innej misce wymieszac make, sol, proszek do pieczenia i sode. Dodawac mieszanke do masy na zmiane z kwasna smietana, wciaz miksujac. Przelozyc do papilotek tak, by masa wypelniala je w 2/3, a nastepnie piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Ostudzic na kratce.
W duzej misce ubic na sztywno smietane z cukrem i sokiem z limonki. Udekorowac kremem babeczki, posypac wiorkami kokosowymi. Przechowywac w lodowce.



Photobucket

20 comments:

  1. Lubię limonkowy aromat w wypiekach. Pyszne muszą być te muffinki :D

    ReplyDelete
  2. pychotka :) to ja też porywam dwie tuż przed obiadem :P

    ReplyDelete
  3. O Mamoo! Wyglądają szalenie pysznie! ;D

    ReplyDelete
  4. muszą być orzeźwiające :) mniam

    ReplyDelete
  5. Ja chcę chociaż jedną. Albo dwie, przed obiadem. ;)

    ReplyDelete
  6. Piękne, piękne. Takie cupcakes nie tylko smakują, ale i wyglądają. :)

    ReplyDelete
  7. wyglądają rewelacyjnie, aż ślinka cieknie:)

    ReplyDelete
  8. śliczne.
    urocze maluchy.
    ja też chcę , ja też!



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Muszą niesamowicie smakować:)

    ReplyDelete
  10. Idealne, lepsze niż w cukierni! Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  11. Ciekawe polaczenie: kokos i limonka - slodkie z kwasnym... podoba mi sie!!!

    A kto powiedzial, ze cupcakes sa passe...??? gdzie sie nie obejrze to wszyscy pieka cupcakes a juz nie wspomne o tym, ze zajmuja miejsce weselnych tortow w UK!!!

    ReplyDelete
  12. Śliczne babeczki :) ... po opisie stwierdzam, że muszę być pyyszne :D

    ReplyDelete
  13. Zawsze jestem ciekawa jak smakują te oryginalne, z dużą ilością kremu, ale jeszcze nigdy nie odważyłam się go przygotować samodzielnie...

    ReplyDelete
  14. Lubię cytrusy sprytnie schowane do takich pyszności

    ReplyDelete
  15. Ojoj, śliczności. Bardzo lubię takie muffinki ze słodkimi czapeczkami :)

    ReplyDelete
  16. Och jakie pyszności nam tu prezentujesz, aż ślinka leci :)

    ReplyDelete
  17. Tak urocze, że aż szkoda jeść :)

    ReplyDelete