Monday, 1 July 2013

Pstrag w papilotach ze szpinakiem, winem i cytryna

Moje podejscie do ryb zmienilo sie zupelnie nagle. Nie byl to stopniowy proces powolnego przekonywania sie do ich smaku; po prostu, do pewnego momentu twierdzilam, ze ryb nie lubie, potem skoczylam na gleboka wode i sprobowalam lososia w pewnej restauracji. No i okazalo sie, ze jednak lubie ryby - z tym, ze niekoniecznie takie, jakie krolowaly w moim rodzinnym domu (czytaj: slodkowodne i smazone w mace).
Ten przepis jest dokladnie taki, jak lubie. Prosty, bez zbednych dodatkow, ktore odciagaja uwage od ryby. Lekki i zdrowy, a przy tym naprawde aromatyczny. Szybki, co nie jest bez znaczenia, kiedy wracam glodna z pracy i zupelnie nie mam ochoty spedzac nastepnej godziny w kuchni. W oryginalnym przepisie pojawia sie koperek, ale ze nie mialam akurat swiezego, a nie chcialam zastepowac suszonym, postanowilam uzyc natki pietruszki. Wyszlo smakowicie, wiec podaje przepis z moja modyfikacja.

Pstrag w papilotach ze szpinakiem, winem i cytryna
Skladniki:
(dla 1 osoby)
- 1 filet z pstraga teczowego, ze skorka
- 50 g swiezyc lisci szpinaku, umytych
- 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki
- maly peczek natki pietruszki
- 2 lyzki bialego wina
- sol i pieprz

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Ostrym nozem zrobic kilka naciec na skorce fileta.
Na blacie ulozyc plat folii aluminiowej o dlugosci okolo 30 cm, a na niej podobnej wielkosci plat papieru do pieczenia. Ulozyc na nim szpinak, a nastepnie rybe, plasterki cytryny, natke i wino. Doprawic sola i pieprzem. Zlozyc boki do srodka, nastepnie scisnac krance, tak, by powstala paczuszka. Ulozyc na blasze do pieczenia i piec przez 8-12 minut, az ryba bedzie gotowa. Podawac natychmiast, przed podaniem otworzywszy paczuszke.


 photo troutenpapillotte_zps1d1d26b3.jpg

13 comments:

  1. Akurat pstrąga jeszcze ze szpinakiem nie jadłam, ale ponieważ doskonale sprawdza się w przypadku innych ryb, jestem pewna, że również z pstrągiem smakuje świetnie. Lubię takie dania :)

    ReplyDelete
  2. Ryby nie potrzebuja wiele zachodu a można z nich wyczarować takie pyszne danie :)

    ReplyDelete
  3. Ryba i szpinak - wszystko co lubię :)

    ReplyDelete
  4. Dobra rybka nie jest zla :)) Uwielbiam ryby i staram sie je coraz czesciej przygotowywac. A takim obtaczanym w mace i jajku mowie: nie :)

    ReplyDelete
  5. Bardzo lubię ryby przyrządzane w papilotach, smakują o niebo lepiej od tych smażonych :)

    ReplyDelete
  6. Lubię rybkę ze szpinakiem, jedno z pyszniejszych połączeń :)

    ReplyDelete
  7. proste i na pewno smaczne. Ryby w mące też nie lubię.

    ReplyDelete
  8. Ostatnio szukałam ciekawego przepisu z wykorzystaniem szpinaku i chyba właśnie znalazłam :)

    ReplyDelete
  9. Zrobię sobie. Bez tłuszczu i smacznie, a o to mi właśnie chodzi. Pycha!

    ReplyDelete
  10. Piekna ra rybka :) Moje chlopaki uwielbiaja pstraga :) Juz wiem co im zrobie w sobote na obiad :)

    ReplyDelete
  11. Pewnie, ryby są dobre,
    Jak je ze smakiem przyrządzić, to się nawet za nimi tęskni !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  12. Pstrąg to zdecydowanie moja ulubiona ryba :) Pod taką postacią jeszcze nie jadłam, dlatego z miłą chęcią wypróbuję!

    ReplyDelete