Tuesday, 16 July 2013

Moussaka

Gdyby ktos zrobil sonde i spytal, jakie jest najbardziej rozpoznawalne danie kuchni greckiej, na pierwszym miejscu znalazlaby sie pewnie salatka grecka. Ciekawe, bo choc tak popularna, niektorzy upieraja sie, by dodawac do niej salaty albo - o zgrozo! - kapusty pekinskiej.
Ale nie o salatce bedzie dzis mowa, tylko o drugim najpopularniejszym greckim daniu. Mam oczywiscie na mysli moussake, o ktorej slyszal chyba kazdy, kto choc troche interesuje sie kulinariami. Ta pyszna i bardzo sycaca zapiekanka sklada sie z baklazanow, odpowiednio doprawionego mielonego miesa i beszamelu. Niektorzy dodaja do niej takze ziemniaki, ale ja postawilam na najprostsza, klasyczna wersje, na ktora przepis znalazlam tutaj. I juz wiem, ze ta moussaka na pewno wroci na moj stol, bo wyszla naprawde smaczna. Moze nie jest to najlzejsze danie, ale smakuje wakacjami - a to sie liczy!
Wraz ze mna moussake przygotowali dzis Bartoldzik, Mirabelka i Martynosia.

Moussaka
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 4 lyzki oliwy z oliwek
- 3 srednie albo 2 duze baklazany
- 1 duza cebula, drobno posiekana
- 4 zabki czosnku, drobno posiekane
- 1,5 lyzeczki cynamonu
- 1 lyzeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej jagnieciny
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego, wymieszanego ze 150 ml wody
- 150 ml czerwonego wina
- maly peczek natki pietruszki, posiekany
Na beszamel:
- 500 ml mleka
- 60 g masla
- 60 g maki
- 50 g greckiego sera kefalotyri albo pecorino, startego
- 2 jajka, rozklocone
- galka muszkatolowa, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Pokroic baklazany wzdluz w plasterki o grubosci 0,5 cm i przelozyc je na natluszczone blachy do pieczenia. Posmarowac wierzch oliwa i doprawic. Piec przez okolo 25 minut, az zmiekna i sie przyrumienia.
W miedzyczasie rozgrzac duza patelnie na srednim ogniu, wlac 2 lyzki oliwy i smazyc cebule, az zmieknie. Dodac czosnek, cynamon i oregano, smazyc kolejne 1-2 minuty, nastepnie dodac jagniecine. Zwiekszyc ogien i smazyc, az mieso sie dobrze przyrumieni. Mieszanka powinna byc dosc sucha. Dodac koncentrat z woda oraz wino, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac okolo 30-40 minut, az wiekszosc plynu odparuje. Doprawic do smaku i wmieszac natke.
Przygotowac beszamel: podgrzac mleko w rondelku, az bedzie sie prawie gotowac. W drugim rondelku rozpuscic maslo, dodac do niego make i gotowac, mieszajac, przez kilka minut. Nastepnie stopniowo dodawac gorace mleko, wciaz mieszajac. Gotowac, az sos zgestnieje, dodac ser i mieszac, az sie rozpusci. Zdjac z ognia, lekko przestudzic, nastepnie dodac jajka, sol i galke muszkatolowa (dosc duzo, przynajmniej 1/2 lyzeczki - jej smak powinien byc wyraznie wyczuwalny).
Ulozyc 1/3 plastrow baklazana w naczyniu do zapiekania, wylozyc na wierzch polowe miesa, powtorzyc, przykryc pozostalymi plastrami baklazana i zalac beszamelem. Piec okolo 45 minut, az wierzch dobrze sie zrumieni. Po wyjeciu z piekarnika odstawic na pol godziny do ostygniecia, a potem podawac.


 photo moussaka_zps7b2a1ccd.jpg

14 comments:

  1. Bardzo lubię, jest smaczna i taka letnia:)

    ReplyDelete
  2. Widzę, że opierałaś się na tym samym przepisie co ja:) tylko ja dodałam jeszcze zieniaki i trochę innych przypraw ;)
    Wyszła wspaniała, prawda? :)

    ReplyDelete
  3. Raz jadłem moussakę. Była przygotowana w greckiej knajpie przez greckiego kucharza. Była zupełnie byle jaka - bez smaku, żadnej wybijającej się nuty... Jak kiedyś będę w UK to się do Ciebie zgłoszę na powtórkę :)

    ReplyDelete
  4. Zawsze chciałam spróbować tego dania, a to wciąż przede mną ;) Taka zapiekanka musi być pyszna !

    ReplyDelete
  5. bardzo lubię musakę, próbowałam jej w Serbii w wersji z pomidorami oraz w wersji z ziemniakami. Tę drugą odmianę robiłam w domu. W Polsce w tureckiej restauracji próbowałam odmiany z bakłażanem. Jednak najbardziej odpowiada mi ta pomidorowa i ziemniaczana.
    A dodatek cynamonu do mięsa ubóstwiam.
    Pozdrawiam
    Monika

    ReplyDelete
  6. Oj muszę wreszcie się zebrać i zrobić musakę!

    JustInka

    ReplyDelete
  7. Dawno nie robiłam, a szkoda, bo to naprawdę smaczna potrawa

    ReplyDelete
  8. Wygląda pysznie :) Mam nadzieję, że kiedyś spróbuję moussaki w Grecji :)

    ReplyDelete
  9. uwielbiam:) miałam w zeszłym tygodni, a dzisiaj mam na nią znów ochotkę;)

    ReplyDelete
  10. Moussaka to moja wielka miłość. Zimą robię ją przeważnie co tydzień w soboty razem z moją siostrą, a potem pałaszujemy popijając winem i mówimy "za tydzień już nie? Co?", a potem i tak kończy się na moussace. Nasze uwielbienie do bakłażana nigdy nie mija :D

    ReplyDelete
  11. Moussakę pierwszy raz jadłam będąc w Bułgarii. Później próbowałam robić ją samodzielnie.. ale to nie był ten smak ;/ Twoja wygląda smakowicie, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!

    ReplyDelete
  12. żałuje, że się nie załapałem na tą akcję :) swoją drogą kiedyś w starej edycji australijskiego masterchefa (jedyna słuszna) było zgadywanie składników tejże i tam jednak to strasznie mało znane danie

    ReplyDelete