Thursday 18 July 2013

Pomaranczowe ciasto z polenta z syropem pomaranczowo-rozmarynowym

Oczarowalo mnie od pierwszego wejrzenia. Sama nie wiem, czy to wina polenty, ktorej ziarnistosc dodaje ciastom interesujacej tekstury, czy moze intensywnie pomaranczowej nuty, za ktora przepadam. Kto wie, moze to wszystko przez syrop z dodatkiem rozmarynu, ktory wydal mi sie szalenie interesujacy?
W kazdym razie, jak tylko zobaczylam to ciasto, wiedzialam, ze pojawi sie u mnie wkrotce. I dobrze sie stalo, ze je zrobilam! Moze i nie jest szczegolnie letnie, ale jego smak na dlugo zostaje w pamieci. Zwarte i ciezkie, samo w sobie mniej wilgotne, niz sie spodziewalam, ale wystarczy polac je syropem, by to zmienic. Wlasciwie bardzo proste, a efekt - palce lizac.
Jesli chcecie zaserwowac ciasto komus, kto nie moze spozywac laktozy, trzymajcie sie oryginalnego przepisu. Ja zamiast sojowego jogurtu dodalam zwyklego, zmniejszylam tez nieco ilosc cukru w syropie, dzieki czemu nie zmienil sie w ulepek i zachowal cytrusowa wyrazistosc. Masa wyszla mi bardzo rzadka, wiec zwiekszylam tez ilosc maki. Podaje przepis z moimi zmianami.
Wraz ze mna ciacho upiekla Gin, ktora zawsze latwo namowic na slodkosci :)

Pomaranczowe ciasto z polenta z syropem pomaranczowo-rozmarynowym
Skladniki:
- 125 ml oleju slonecznikowego, plus odrobina do nasmarowania blachy
- 150 g gruboziarnistej polenty
- 125 g maki
- 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki maku
- 150 g drobnego zlotego cukru
- 2 duze jaja + 2 bialka
- 250 g naturalnego jogurtu
- sok i skorka starta z 1 sredniej pomaranczy
Na syrop:
- 80 g drobnego cukru
- 180 ml soku pomaranczowego
- 3 galazki swiezego rozmarynu, plus odrobina do dekoracji

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Natluscic olejem spod i boki tortownicy o srednicy 20 cm i wylozyc dno papierem do pieczenia.
W misce wymieszac polente, make, proszek do pieczenia i mak. W drugiej misce za pomoca miksera ubic cukier, jajka i bialka na gesta mase. Dodac jogurt, olej slonecznikowy, skorke i sok z pomaranczy. Stopniowo dodawac wymieszane suche skladniki i ucierac, az skladniki sie polacza. Przelac miksture do przygotowanej formy i piec przez 50-55 minut, az wierzch bedzie rumiany, a patyczek wsadzony w ciasto suchy po wyjeciu. Studzic w formie przez 15 minut, nastepnie przelozyc na kratke do calkowitego ostygniecia.
Przygotowac syrop: do rondelka wlac sok pomaranczowy, dodac cukier i rozmaryn. Podgrzewac na malym ogniu, az cukier sie rozpusci, a nastepnie gotowac, az zgestnieje do konsystencji syropu, okolo 5 minut. Wyjac rozmaryn i podawac ciasto polane cieplym syropem i udekorowane listkami rozmarynu.


 photo orangepolentacakerosemarysyrup_zpsd59e2cd5.jpg

A skoro o pomaranczach mowa...


Przepis dodaje do akcji Jedzenie z muzyka w tle III.


12 comments:

  1. Mnie to ciasto dwa razy doprowadziło do rozpaczy, ale w końcu się udało :) Może jakbym już na samym początku dosypała mąki, to bym się tak nie męczyła... W każdym razie trzecie wyszło obłędne :)

    ReplyDelete
  2. Mniam, co za ciasto! Uwielbiam takie cytrusowe wypieki, a jeszcze ten rozmaryn! Pycha:)

    ReplyDelete
  3. Maggie zajrzałam do linka zobaczyć jakie to ciacho Cię oczarowało, a tam rzeczywiście niezłe ciacho w postaci Tori ;) Z polentą nie robiłam jeszcze nigdy nic, chociaż pamiętam, że raz jadłam włoską polentę i bardzo mi smakowała.

    ReplyDelete
  4. Polenta, pomarańcze i rozmaryn? Wszystko, co kocham na jednym talerzu.
    A już na 100% kupiłaś mnie Tori. Mam dni, kiedy słucham tylko jej głosu :)

    ReplyDelete
  5. Od dawna mam na oku ciasto z dodatkiem polenty ale jakos nie moge sie zebrac :) Twoje ciacho wyglada bardzo zachecajaco. Z tym syropem i rozmarynem musi byc pyszne :)

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
  6. Ależ to cudownie wygląda :)

    ReplyDelete
  7. Pomarańcza i rozmaryn komponują się świetnie. Ciekawa jestem tego wypieku :)

    ReplyDelete
  8. Tego ciasta z oczywistych względów nie zrobię, ale z chęcią wypróbuję połączenie pomarańczy i rozmarynu w innym wypieku/deserze, bo szalenie mnie zaintrygowało;)

    ReplyDelete
  9. Ale ciekawe to ciasto :) Zapisuje, ale zrobię dopiero jak już nie będzie świezych owoców :) Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  10. Hmmm...Kusisz mnie tym ciastem. Przyznam, że już kiedyś widziałam podobne w jednym z programów kulinarnych na BBC i już wtedy zanotowałam przepis. Dzięki za przypomnienie!

    ReplyDelete
  11. Świetnie się prezentuje, szczególnie apetycznie wygląda dzięki temu syropowi!
    Ciekawi mnie smak rozmarynu jako dodatku do słodkich wypieków, chyba muszę wreszcie spróbować :)

    ReplyDelete
  12. Niesamowite musi być to połączenie smaków.

    ReplyDelete