Thursday 28 February 2013

Pieczone udka z kremowym serkiem i mlodymi ziemniakami

Musze przyznac, ze nie jestem ogromna fanka pieczonego kurczaka. Pewnie dlatego, ze pojawia sie praktycznie na kazdej domowej imprezie. Wiadomo: kazdy lubi kurczaka, wiec kurczak musi byc...
Kurczak mojej Mamy smakowal mi wyjatkowo. Chyba ze wzgledu na przyprawy, choc pewnosci nie mam, bo kiedy sama usilowalam odtworzyc jego smak w domu, uzywajac tych samych dodatkow, nie dalam rady. Dochodze wiec do wniosku, ze Mama ma jakis sekret, ktorym nigdy, przenigdy sie ze mna nie podzieli.
Coz, trudno. Moze nigdy nie zostane mistrzynia pieczenia kurczaka, ale to wcale nie oznacza, ze nie moge probowac, prawda?
Ten przepis wpadl mi w oko, kiedy szukalam pomyslu na wspolne pichcenie z udzialem kurczaka lub jego czesci. Prosty, niewymagajacy, a do tego jednogarnkowy (czy tez moze raczej jednoblaszkowy), az sie prosil, by go przetestowac. Mialam nadzieje, ze dzieki ziolowo-czosnkowemu serkowi kurczak nabierze wyjatkowego smaku. Czy tak sie stalo? Nie zauwazylam. Byc moze wszystko poszlo w skorke (do ktorej jedzenia jakos nie moge sie przekonac); samo mieso smakowalo jak... kurczak.
Nie znaczy to, ze danie bylo zle. Milosnikom bardziej tradycyjnych smakow moze przypasc do gustu. A ze wykorzystuje udka, a nie piersi, jest tez niedrogie w przygotowaniu.
Wraz ze mna kurczaka piekly Sliwka, Mirabelka, Pela, Chantel i Malwinna.


Pieczone udka z kremowym serkiem i mlodymi ziemniakami
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 8 udek z kurczaka, ze skorka
- 85 g serka ziolowo-czosnkowego na kanapki
- 500 g mlodych ziemniakow, przekrojonych na pol (moje byly nieco wieksze, wiec pokroilam je w grube plastry)
- 4 srednie pomidory, przekrojone na pol
- 1 zabek czosnku, przecisniety przez praske
- szczypta drobnego cukru
- 6 galazek tymianku, 2 w calosci, liscie z pozostalych 4 (u mnie troche wiecej, bo mam slabosc do tymianku)
- oliwa z oliwek

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Ostroznie uniesc skorke na udkach i rozsmarowac pod nia serek, a nastepnie przelozyc mieso do naczynia do pieczenia, skorka do gory. Wokol udek ulozyc ziemniaki i pomidory, srodkiem do gory. Na pomidorach ulozyc czosnek i posypac je odrobina cukru. Wszystko posypac liscmi tymianku, dodac pozostale cale galazki, doprawic i skropic oliwa. Piec przez 45 minut, az kurczak i ziemniaki beda gotowe.                        


 photo cheesychickenbake_zps22035a8b.jpg

14 comments:

  1. Mamy mają swoje sekrety... :)
    A Twój kurczak wygląda wyśmienicie. :)

    ReplyDelete
  2. Nie przepadam za pieczonym kurczakiem, bo... kojarzy mi się z dietą :)
    Może Twoja Mama jest jak moja babcia? Nie podaje wszystkich szczegółów, bo niektóre wydają się jej zbyt oczywiste? :)

    A kurczak? Dziwny pomysł z tym serkiem... ale bardzo korci!

    ReplyDelete
  3. Tak to bywa, że mamine przepisy są nie do odtworzenia :)
    Czytałam już kilkakrotnie o tym serku pod kurczakową skórką. Podobno smacznie, ale nie próbowałam. Chyba już czas to zrobić.

    ReplyDelete
  4. Mamy maja magiczne rece :) tak jak z babciami, chocbys bardzo sie starala smaku nie podrobisz :) przynajmniej Ja tak mam.

    Kurczak swietny moje smaki w 100%, szkoda ze nie moglam pichcic z Wami :(

    ReplyDelete
  5. Pewnie poszło w skórkę. Ja też jej nie lubię i zawsze ją zdejmuję jeszcze przed przygotowaniem potrawy. Zawsze to i mniej tłuszczu z niej się wytopi. Przepis warty wyprobowania. :)

    ReplyDelete
  6. pycha ten kurczaczek:) aaaa i młode ziemniaczki:D:D:D już o takich marzę

    ReplyDelete
  7. dziewczyny zakurczakowałyście :))) pysznie sie prezentuje, też uwielbiam kurczaka i chyba dawno już nie robiłam pieczonego, a patrząc na wysyp kurczakowy bardzo mi się takiego dania z kurczakiem w roli głównej zachciało :)

    ReplyDelete
  8. Udka jak malowane!
    Pyszne! :)

    ReplyDelete
  9. Ja bardzo lubię kurczaka, wygląda pysznie!

    ReplyDelete
  10. Ja lubię takie dania, więc mi by posmakował z pewnością :)

    ReplyDelete
  11. taki obiad z przyjemnością bym zjadła :) trzeba będzie skorzystać z przepisu :)

    ReplyDelete
  12. Ciekawy pomysł z dodatkiem serka. Często robię w podobny sposób kurczaka, ale pod skórę daję masło z ziołami. Koniecznie muszę wypróbować tej wersji :)

    ReplyDelete
  13. Rzadko jem takie tradycyjne potrawy, ale tę na pewno wypróbuję, lubię wszystko, co jednogarnkowe i samo się robi. A wygląda super :)

    ReplyDelete
  14. apetyczne danie. proste i szybkie.

    ReplyDelete