Tuesday, 29 January 2013

Potrawka z kurczaka z pieczarkami

Lubie egzotyczna kuchnie, orientalne smaki, aromatyczne indyjskie przyprawy. Lubie kulinarne podroze do odleglych krajow. Ale od czasu do czasu nachodzi mnie ogromna ochota, by upichcic cos prostego, zwyczajnego, rustykalnego nawet. A jesli to cos daje sie ugotowac w jednym garnku albo na jednej patelni, tym lepiej.
Szukajac sposobu na wykorzystanie filetow z kurczecych udek, trafilam na ten przepis. Tak sie zlozylo, ze mialam w domu wszystkie potrzebne skladniki. No, prawie wszystkie - nie mialam groszku, ale za to mialam mrozone nasiona soi. Od siebie dodalam garsc zielonej fasolki szparagowej, ktora zalegala w lodowce i czekala na utylizacje. Efekt? Naprawde smaczne danie, ktore mimo obecnosci pancetty jest takze lekkie i niskokaloryczne.
Zamiast udek mozecie uzyc piersi kurczaka, choc mieso z udek jest zdecydowanie bardziej soczyste. Jesli nie mozecie znalezc malych pieczarek, mozecie uzyc zwyklych i pokroic je w plasterki przed wrzuceniem na patelnie. Jako dodatek swietnie sprawdza sie pieczone ziemniaki.
Podaje przepis z moimi zmianami.

Potrawka z kurczaka z pieczarkami
Skladniki: 
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 500 g filetow z udek kurczaka
- maka, do obtoczenia miesa
- 50 g pancetty albo bekonu, pokrojonego w kostke
- 300 g malych pieczarek
- 2 duze szalotki, posiekane
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 lyzka bialego octu winnego
- 50 g mrozonych nasion soi (w oryginale groszek)
- 50 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na pol
- mala garsc natki pietruszki, posiekanej

Rozgrzac 1 lyzke oliwy na patelni. Mieso oproszyc sola i pieprzem, obtoczyc w mace i podsmazyc z obu stron na rumiany kolor. Zdjac z patelni, wlozyc pancette albo bekon oraz pieczarki, smazyc, az grzyby zmiekna, a bekon zrobi sie chrupiacy, nastepnie zdjac z patelni.
Dodac pozostala lyzke oliwy, smazyc szalotki przez okolo 5 minut, dodac bulion i ocet, gotowac przez 1-2 minuty. Na patelnie wlozyc z powrotem kurczaka, bekon i pieczarki, gotowac 15 minut. Dodac soje albo groszek oraz fasolke szparagowa, gotowac 3-5 minut, az warzywa zmiekna, nastepnie dodac natke pietruszki, wymieszac i podawac.


Photobucket

13 comments:

  1. Fajnie wygląda całe zdanie, ale chyba zaczęłabym od tych rumianych ziemniaczków :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ziemniaczki, prawde mowiac, nie byly powalajaco dobre - musze jeszcze nad nimi popracowac, zanim wspomne o nich na blogu :)

      Delete
  2. Proste danie a jakie smaczne :) tez tak czasem lubie, bez zadnych udziwnianych wyczynow w kuchni :)

    ReplyDelete
  3. Wygląda przeuroczo. Nazwa mi nie pasuje. Znacznie bardziej wykwintne to danie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A jaka nazwe bys proponowala, Magdo?

      Delete
  4. kurak i pieczarki do tego trochę zmyślnych przypraw, zawsze taka kompozycja się wybroni !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  5. Fajny przepis, ma w sobie wszystko co lubię najbardziej. :)

    ReplyDelete
  6. danie wygląda cudnie:) jestem zachwycona :)

    ReplyDelete
  7. Mmm, wygląda bosko!
    Ależ jestem głodna...

    ReplyDelete
  8. Wygląda bardzo smacznie :) Zaintrygowały mnie nasiona soi, ponieważ nigdy ich nie jadłam! Natomiast jak widzę ziemniaki i tak pięknie przypieczoną skórkę, od razu leci mi ślinka :)
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  9. Ale pieknie podane! Az slinka cieknie. Przylaczam sie do slow osoby wyzej - ciekawia mnie te nasiona soi. Pozdrowienia :)

    ReplyDelete