Saturday, 5 October 2013

Galette z jablkami i sliwkami

Po dlugim milczeniu spowodowanym troche urlopem (o nim i o zwiazanych z nim przezyciach kulinarnych wkrotce), a troche, przyznaje sie, lenistwem, wracam do blogowania. To dobry moment na powrot, dobry sezon na to, by zaszyc sie w kuchni i korzystac z dobrodziejstw jesieni.
Dzis bardzo jesiennie, a przy tym banalnie prosto. Galette to ciasto rodem z Francji, ale w przeciwienstwie do wielu francuskich wypiekow nie wyglada perfekcyjnie. I nie musi! Nierowno zagiete brzegi wspaniale oddaja jego rustykalny charakter. Do jego przygotowania mozna wykorzystac dowolne sezonowe owoce i zarowno kruche, jak i francuskie ciasto. Wariacji jest mnostwo; moja jest jedna z najprostszych i najszybszych. Ot, plat gotowego francuskiego ciasta, owoce, kilka dodatkowych skladnikow - i juz.
Wraz ze mna galette z jablkami przygotowaly dzis Shinju, Mirabelka, Panna Malwinna, Chantel, Sianko, Siaska, Ola i Mopsik. 


 photo appleplumgalette01_zps1ed07d85.jpg




Galette z jablkami i sliwkami
Skladniki:
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- 2-3 lyzki crème fraîche
- garsc platkow migdalow
- szczypta cynamonu
- 1-2 lyzki brazowego cukru
- 2 duze albo 3 male jablka, obrane i pokrojone w grube plastry
- 2-3 sliwki, pokrojone w grube plastry
- 1-2 lyzki plynnego miodu
- 1 jajko, rozbeltane z odrobina mleka

Ciasto cienko rozwalkowac i wylozyc nim wysmarowana maslem blache do tarty, tak, by brzegi ciasta daly sie pozniej zalozyc na nadzienie. Wysmarowac spod crème fraîche, wysypac platkami migdalow, cynamonem i brazowym cukrem. Na wierzchu ulozyc owoce, skropic miodem, zalozyc brzegi ciasta na owoce. Ciasto i owoce posmarowac jajkiem z mlekiem. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut, az ciasto sie przyrumieni, a owoce zrobia sie miekkie.



 photo appleplumgalette02_zps7e8348d1.jpg

13 comments:

  1. Oj tak. Szybko, łatwo i jak smacznie.

    ReplyDelete
  2. Ale pyszne połączenie i cudownie jesienne :)

    ReplyDelete
  3. Cudowne... I te zdjęcia takie śliczne, ciepłe :)

    ReplyDelete
  4. uwielbiam ten rodzaj ciasta! proste, rustykalne a jakie pyszne!!! zapachniało mi jabłkami ze zdjęć :)

    ReplyDelete
  5. Pyszny powrót! Dobrze, że jesteś!

    ReplyDelete
  6. Jak dla mnie wygląda perfekcyjnie ;)

    ReplyDelete
  7. Nie ważne że prosto, ważny jest efekt, który na pewno był pyszny :) Pozdrawiam serdecznie :)

    ReplyDelete
  8. pycha pycha pycha! :) jabłka kocham pod każdą postacią, te same proszą się o spróbowanie :)

    ReplyDelete
  9. Wygląda obłędnie, na pewno wypróbuję przepis :)

    ReplyDelete
  10. Galette to moja ulubiona tarta, bo żaden kawałek ciasta się nie marnuje :-) Pyszne i ekonomiczne ciasto ;-)

    Moc pozdrowień!
    E.

    ReplyDelete