Friday, 11 October 2013

Literatura na talerzu 2013. Zaproszenie.

Jesień to taki czas, kiedy dobrze jest zasiąść na kanapie, otulić się kocem i czytać.  Długie, ciemne wieczory sprzyjają pochłanianiu książek. Ale nie tylko! To także doskonały czas dla tych, którzy lubią spędzać czas w kuchni, gotować i jeść.
Zapraszam Was na drugą edycję akcji Literatura na talerzu!
Zabawa jest prosta: od 14 października do 10 listopada gotujemy i publikujemy na blogach dania, które kojarzą nam się z literaturą: potrawy, które jedli bohaterowie naszych ulubionych książek albo o których była mowa na ich kartach. Mile widziane będą krótkie cytaty, które przybliżą czytelnikom książkę, z którą dana potrawa się wiąże. Od Jane Austen do Carlosa Ruiza Zafona, od Borysa Akunina po Andrzeja Ziemiańskiego, dajmy się zainspirować literaturze!

Kilka zasad:
-W akcji mogą brać udział tylko przepisy opublikowanie w czasie jej trwania, wpisy archiwalne nie będą akceptowane
- Przepisy można zgłaszać na Mikserze, Durszlaku bądź drogą mailową (m.sychta@gmail.com) albo w postaci komentarza pod tym postem
- Przepisy muszą być opatrzone aktywnym banerem akcji albo linkiem do tego zaproszenia
- Proszę o podanie źródła inspiracji (cytatu, tytułu, okładki książki, z którą danie się wiąże)





8 comments:

  1. Wspaniała akcja!
    Może dam radę,bo chęci są...
    Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  2. Postaram sie cos przygotowac.

    ReplyDelete
  3. Mój przepis: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ulubione-dania-komisarza-brunettiego-ravioli-z-grzybami/
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serdecznie dziekuje za udzial w akcji!

      Delete
  4. dzięki za zaproszenie :) zaraz dodaje banerek :)

    ReplyDelete
  5. Bardzo kuszące zaproszenie, własnie czytam mazurskie wspomnienia, aż roi się od kulinarnych degresji, zastanowię się co wybrać, świetny pomysł. gratuluję

    ReplyDelete
  6. oczywiście , ma być - dygresji… ach te literówki

    ReplyDelete