Tuesday, 22 October 2013

Zupa z dyni pizmowej z chilli i crème fraîche

Odkad zapoznalam sie blizej z dynia, co roku z niecierpliwoscia czekam na sezon na nia. Za kazdym razem zaczynam go zupa i czesto takze zupa koncze. Moze jestem przewidywalna, ale coz poradzic, mam slabosc do pysznych, rozgrzewajacych zup z dodatkiem tego warzywa. Ta wpadla mi w oko gdzies w okolicach wrzesnia i wiedzialam, ze to wlasnie ona otworzy tegoroczne dyniowe gotowanie.
Zupa jest naprawde przepyszna: gesta, kremowa, z wyrazista nuta chilli, ktora lagodzi odrobine dodatek crème fraîche. Banalnie prosta, nie wymaga wielu skladnikow, a efekt koncowy na pewno zasmakuje nie tylko dyniowym entuzjastom, ale i tym, ktorzy dopiero zaczynaja eksperymentowanie z tym jesiennym warzywem.
Do wspolnego dyniowego gotowania zebrala sie silna grupa: wraz ze mna pichcili dzis Chantel, Dobromila, Gin, Lejdi, Martynosia, Mirabelka, Mopsik, Pela, Siankoo, Siaska i Bartoldzik. Wyglada wiec na to, ze do niedawna zapomniana dynia swieci triumfy!

Zupa z dyni pizmowej z chilli i crème fraîche
Skladniki:
- 1 dynia pizmowa o wadze okolo 1 kg, obrana i oczyszczona z nasion
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lyzka masla
- 2 cebule, posiekane
- 1 zabek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 2 srednie czerwone papryczki chillli, oczyszczone z nasion i drobno posiekane
- 850 ml bulionu warzywnego
- 4 lyzki crème fraîche, plus odrobina do podania

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Dynie pokroic w kostke o srednicy okolo 4 cm, a nastepnie obtoczyc kawalki w 1 lyzce oliwy. Piec przez 30 minut, przewracajac raz na druga strone, az kawalki beda miekkie i zlociste.
W miedzyczasie rozpuscic maslo z pozostala oliwa w duzym garnku, dodac cebule, czosnek i 3/4 chilli. Przykryc i dusic na bardzo malym ogniu przez 15-20 minut, az cebule zmiekna. Dodac upieczone kawalki dyni, bulion i crème fraîche, nastepnie zmiksowac blenderem na gladka konsystencje. Podgrzac, doprawic do smaku i podawac udekorowana dodatkowa crème fraîche oraz pozostala chilli.

Dla 4 osob


 photo butternutsquashsoupcremefraichechilli_zps058d75f0.jpg


Przepis dodaje do tegorocznego Festiwalu Dyni.


13 comments:

  1. U mnie też chilli i śmietanka w składzie. Lubię dyniową na ostro :)

    ReplyDelete
  2. Podoba mi się taka lekko pikantna, z charakterem :)

    ReplyDelete
  3. Sila prostoty! Nie wyobrazam juz sobie teraz mojej kuchni byz dyni... Domyslam sie, ze mnie doskonale rozumiesz ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  4. Wszelkiego rodzaju zupy z dyni uwielbiam! Ta mi się podoba za ten ostry charakter: )

    ReplyDelete
  5. pięknie wygląda ta zupka:) chętnie się skuszę!

    ReplyDelete
  6. Dla mnie połączenie chilli z dynią jest idealne, uwielbiam :) Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  7. świetna rozgrzewająca zupa! bardzo lubię kremy z dyni

    ReplyDelete
  8. Oj ta zupka wygląda smakowicie. Lubię dynię :)

    ReplyDelete
  9. Wygląda niesamowicie kremowo :)

    ReplyDelete
  10. Podpisuję się rękami i nogami pod tym co napisałaś o dyni! Też czekam na nią z niecierpliwością i męczę w kolejnych kremach ;)

    ReplyDelete
  11. taka rozgrzewająca na jesienne wieczory jest idealna :)

    ReplyDelete