Monday 25 March 2013

Salatka z kuskusem, pieczonymi pomidorami i za'atarowym dressingiem

Wedlug tego artykulu przecietna osoba mieszkajaca i pracujaca na Wyspach wydaje £7.81 dziennie na lunch. Duzo? Niby nie, ale jesli podliczyc, ile pieniedzy przejada brytyjski pracownik podczas przerw na lunch w ciagu calej swojej kariery, wyjdzie nam dosc zawrotna suma. Suma, ktora mozna by przeznaczyc na inne cele.
Wystarczy tylko zabierac ze soba lunch z domu.
Nie jestem zupelnie bez winy, od czasu do czasu zdarza mi sie kupowac lunch. Ale zwykle biore ze soba kanapke, zupe albo pyszna, sycaca salatke.
Ta jest idealna: sycaca dzieki kuskusowi, z pysznymi, soczystymi pieczonymi pomidorami, chrupiaca czerwona cebula i wyrazistym dressingiem doprawionym arabska przyprawa za'atar. Podsmazone na patelni plastry slonego sera halloumi dopelniaja calosci i stanowia kropke nad "i". Choc za oknem wciaz szaro i chlodno, salatka przywodzi na mysl lato i egzotyczne podroze. Jest pyszna zarowno na cieplo, jak i na zimno.

Salatka z kuskusem, pieczonymi pomidorami i za'atarowym dressingiem
Skladniki:
(dla 2 glodnych osob)
- 100 g kuskusu
- 150 g pomidorkow cherry
- oliwa z oliwek
- 1 mala czerwona cebula
- maly peczek natki pietruszki (tylko listki)
- duza garsc lisci szpinaku
- 250 g sera halloumi, pokrojonego w plastry
Dressing:
- 2 lyzki za'ataru
- sok z 1 cytryny
- 45 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sol i pieprz, do smaku

Kuskus wsypac do duzej miski i zalac wrzaca woda, przykryc folia kuchenna i odstawic na 5-10 minut, az napecznieje. Wymieszac widelcem - kuskus powinien byc lekki i puszysty. Pokroic cebule w cienkie piorka i dodac do kuskusu wraz z posiekana natka i liscmi szpinaku. Wymieszac.
Rozgrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Pomidory ulozyc na blasze, skropic oliwa z oliwek i piec przez 10-15 minut, az zrobia sie miekkie, a skorka lekko popeka. Dodac do miski z pozostalymi skladnikami, delikatnie wymieszac.
Przygotowac dressing: wymieszac wszystkie skladniki w malej misce i tak przygotowana mieszanka zalac salatke. Wymieszac.
Rozgrzac patelnie i smazyc na niej plastry halloumi, az zrobia sie zlociste. Podawac salatke z plastrami sera na cieplo albo na zimno.


 photo couscoussaladzatardressing_zpsede2c219.jpg


Przepis dodaje do III Festiwalu Kuchni Arabskiej.


(III Festiwal Kuchni Arabskiej

7 comments:

  1. wygląda wspaniale!! taki lunch to ja bardzo chętnie! ;)

    ReplyDelete
  2. rzeczywiście idealna :) popieram idee zabierania lunchu ze sobą :)

    ReplyDelete
  3. ja też zazwyczaj biorę coś do pracy, jeśli już kupuję coś w automacie to raczej raz na jakiś czas puszka czegoś gazowanego :)
    sałatka wygląda smacznie, połączenie składników bardzo mi pasuje :)

    ReplyDelete
  4. Prawie osiem funtów na lunch to nie jest mało, ale z drugiej strony - wydając pieniądze poprawiamy ekonomię. Więc powiedzmy, raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a moze nawet pomoże :-) A w pozostałe dni sałatka!

    ReplyDelete
  5. U mnie też zwykle lunch zabierany z domu, bo i zdrowiej i taniej, oczywiście czasami kupuję gotowca. :)
    A sałatki idealnie sprawdzają się na posiłek w pracy. Nigdy nie jadłam takiego dressingu. Ciekawie się zapowiada w smaku. :)

    ReplyDelete
  6. Jest halloumi - jest impreza:) Ten jeden magiczny składnik sprawia, że sałatka ta już jest moją ulubioną! Wspierajmy Cypryjczyków jak możemy - ja zacznę od Twojej sałatki z tym cudnym serem:)

    ReplyDelete