Tuesday 19 March 2013

Chrupiaca wolowina z chilli

Nie jest tajemnica, ze lubie orientalna kuchnie, wiec pewnie nikogo nie zdziwi, ze dzis znow bedzie orientalnie. A konkretniej - po chinsku. Szybko, prosto i bardzo, bardzo smacznie. Bez wahania stwierdzam, ze jesli idzie o domowa chinszczyzne, to danie plasuje sie gdzies w pierwszej piatce moich ulubionych.
Sama nie wiem juz, dlaczego tak dlugo sie do niego przymierzalam. Moze dlatego, ze lista skladnikow jest tak dluga? Ale niech was to nie przeraza; jesli czesto gotujecie orientalne dania, jest szansa, ze wiekszosc z nich macie w domu.
Sama wolowina nie byla moze specjalnie chrupiaca, wbrew nazwie dania, za to papryka chrupala jak nalezy. Czosnek, imbir, chilli i dymka to juz klasyczna kombinacja w kuchni chinskiej i, jak to z klasycznymi kombinacjami bywa, zawsze sie sprawdza. Ale najlepszy jest sos, slodki i pikantny zarazem, ktory otula warzywa i mieso lekka, aromatyczna powloka. Zdecydowanie polecam!
Wraz ze mna wolowine przyrzadzil Tomek.

Chrupiaca wolowina z chilli
Skladniki:
(dla 2-3 osob)
- 350 g chudego steku wolowego, pokrojonego w cienkie paski
- 3 lyzki skrobi kukurydzianek
- 2 lyzeczki chinskiej przyprawy piec smakow
- 100 ml oleju roslinnego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
- 4 dymki, pokrojone w plastry, oddzielnie zielona i biala czesc
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- kawalek korzenia imbiru dlugosci kciuka, pokrojony w cienkie slupki
- 4 lyzki octu ryzowego albo bialego octu winnego
- 1 lyzka sosu sojowego
- 2 lyzki slodkiego sosu chilli
- 2 lyzki ketchupu
- opcjonalnie nudle i prazynki krewetkowe, do podania (pominelam prazynki)

Do miski wsypac skrobie kukurydziana i przyprawe piec smakow, dodac wolowine i obtoczyc. Dobrze rozgrzac olej w woku albo na duzej patelni, dodac wolowine i smazyc, az sie zrumieni i zrobi sie lekko chrupiaca. Zdjac z patelni i odsaczyc z nadmiaru tluszczu na recznikach papierowych, nastepnie zlac z patelni olej, pozostawiajac okolo 1 lyzki.
Na patelnie wrzucic papryke, polowe chilli, biala czesc dymki, czosnek i imbir. Smazyc przez 3 minuty, az zmiekna, uwazajac, by imbir i czosnek sie nie przypalily. Wymieszac ocet, sos sojowy, sos chilli i ketchup z 2 lyzkami wody, a nastepnie zalac mieszanka warzywa w woku. Smazyc, mieszajac, przez 2 minuty, dodac podsmazona wolowine i dobrze wymieszac. Posypac pozostalymi plasterkami chilli i zielona czescia dymki i podawac z nudlami i (opcjonalnie) prazynkami krewetkowymi.



 photo crispychillibeef_zps84f6652c.jpg

12 comments:

  1. Wygląda obłędnie :) Takie kolorowe energetyczne danie :)

    ReplyDelete
  2. Maggie,
    Jestem po 12h pracy. Właśnie wracam do domu. Co ja bym dała, żeby w domu czekała na mnie taka kolorowa micha makaronu i mięsa. Aż mi ślinka cieknie! A w metrze, to trochę nie wypada ;-)

    Serdeczności,
    E.

    ReplyDelete
  3. Pychota :) Chyba niedługo muszę znowu zrobić :)

    ReplyDelete
  4. Muszę koniecznie wypróbować!

    ReplyDelete
  5. Wołowinę uwielbiam, a do tego na ostro!
    Tyle fajnych przepisów ,kiedy je próbować?
    Pozdrawiam serdecznie
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Wspaniałe jedzonko! Ale bym taką miskę wsunęła! :)

    ReplyDelete
  7. takiego przepisu szukalam ! W sam raz do woka :D

    ReplyDelete
  8. Chrupiąca wołowina - brzmi pysznie! A jeszcze lepiej wygląda :)

    ReplyDelete
  9. Wygląda rewelacyjnie ! Uwielbiam takie orientalne smaki :)

    ReplyDelete
  10. Fantastyczne kolory!:) i smak - z samego zdjęcia mogę wywnioskować, że super egzotyczny:)

    ReplyDelete