Friday 20 April 2012

GP Chin. Ryba po syczuansku.

Potrawy z chinskim rodowodem - mniej lub bardziej autentyczne - pojawiaja sie na naszym stole dosc czesto. Ich niewatpliwa zaleta jest szybkosc przygotowania. Ponadto swietnie sie sprawdzaja, kiedy chcmy oczyscic lodowke z resztek: do dania typu stir-fry mozna dodac praktycznie wszystko.
Kiedy znalazlam u Malwinny ten przepis, wiedzialam, ze bede musiala go wyprobowac. Okazja pojawila sie sama: GP Chin w ramach akcji F1 od Kuchni. Pomyslalam, ze skoro przekonal jej nielubiacego ryb Polowka, to moze i moj Mezczyzna da sie namowic na zjedzenie ryby w takiej niebanalnej postaci. To byl naprawde dobry pomysl! Panierowane i smazone kawalki ryby, chrupiaca papryka i lekko pikantny sos z dodatkiem pieprzu syczuanskiego to bardzo smaczne polaczenie. I nie trzeba byc wielbicielem ryb, by to stwierdzic!

Ryba po syczuansku
Skladniki:
(na 4 porcje) 
- 350 g filetow z bialej ryby
- 1 male jajko, rozklocone
- 3 lyzki maki kukurydzianej
- 3 lyzki wytrawnego bialego wina
- 3 lyzki jasnego sosu sojowego
- olej roslinny do smazenia
- 1 zabek czosnku, drobno posiekany
- 1 lyzka startego imbiru
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kostke
- 3 cebule dymki, posiekane
- 1 lyzeczka ocu ryzowego
- 1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu syczuanskiego
- 175 ml bulionu warzywnego lub wywaru z ryby
- 1 lyzeczka cukru
- 2 lyzeczki maki kukurydzianej
- 4 lyzeczki wody

Rybe pokroic w 4-cm kawalki (mrozone filety nalezy wczesniej rozmrozic i odsaczyc na papierowym reczniku z nadmiaru wody) i delikatnie posolic. W misce polaczyc rozklocone jajko, 3 lyzki maki kukurydzianej, 1 lyzke sosu sojowego i wino. W tak powstalym ciescie maczac kawalki ryby, a nastepnie smazyc na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Zdjac z patelni i odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku.
Zlac z patelni wiekszosc oleju, zostawiajac okolo 1 lyzki. Smazyc czosnek, imbir, cebule, papryke, chilli i dymke, wciaz mieszajac, przez 2-3 minuty. Dodac reszte sosu sojowego i ocet, wymieszac, dodac pieprz syczuanski, bulion i cukier. Make kukurydziana wymieszac z 4 lyzeczkami wody i dodac do sosu. Doprowadzic do wrzenia i gotowac, mieszajac, przez okolo minute, az sos zgestnieje. Dodac podsmazone kawalki ryby, podgrzewac w sosie przez 2 minuty. Podawac z ryzem lub makaronem.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji F1 od Kuchni.


F1 od kuchni 2012

12 comments:

  1. Musi być przepyszna. Szkoda, że ten pieprz u nas tak trudno dostępny.

    ReplyDelete
  2. przepis jak zwykle u Ciebie interesujący i smakowity :)

    ReplyDelete
  3. U mnie dzisiaj też stir-fry, lubię takie dania. Twoja propozycja jest na pewno smakowita:)

    ReplyDelete
  4. Czyzbym znalazla swoj jutrzejszy obiad? ')

    ReplyDelete
  5. Mój Połówek uwielbia ryby, a już szczególnie na ostro, więc bardzo chętnie razem spróbujemy :)

    ReplyDelete
  6. Nie robilam, ale wygląda pysznie!

    ReplyDelete
  7. Wydaje sie byc nawet latwe w przygotowaniu. Super pomysl.

    ReplyDelete
  8. Na pierwszy rzut oka brzmi fantastycznie...

    ReplyDelete
  9. Chińszczyznę uwielbiam ale jeszcze nigdy sama nie przygotowałam. Przeraża mnie ilość składników w przepisie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fakt, moze sie wydawac, ze skladnikow jest duzo, ale wiele z nich na pewno znajdzie sie w wiekszosci domow, a te, ktore sa mniej popularne - jak ocet ryzowy czy pieprz syczuanski - warto miec na polce, bo czesto pojawiaja sie w orientalnych przepisach. Kto wie, moze sam fakt, ze sa pod reka, zacheci cie do eksperymentowania? :)

      Delete
  10. Uwielbiam te rybke! Tylko ze ja smaze rybe panierowana w mace ziemniaczanej. Ma taka fajna, chrupiaca skorupke i przez to zwykle zjadam czesc podczas smazenia, zanim doczeka finalu :D Probowalas kiedys?

    ReplyDelete