Monday, 20 January 2014

Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Lubie zupy.
Nie zawsze tak bylo. Kiedys tolerowalam tylko rosol (dokladnie przecedzony, plywajace kawalki marchwi wywolywaly u mnie panike) i pomidorowa (w wersji bardzo popularnej w polskich domach, czyli rosol + koncentrat pomidorowy), a na wszystkie inne zupy krecilam nosem.
Wszystko zaczelo sie zmieniac za sprawa zupy-kremu z pomidorow, ktora podano mi w pewnej restauracji. Zupa ta zasmakowala mi tak bardzo, ze postanowilam odtworzyc ja w domu. Potem poszlo z gorki.
Lubie soczewice.
To tez dosc swieze odkrycie, bo jeszcze kilka lat temu nie wiedzialam nawet, z czym to sie je i jak to smakuje. Z soczewica bylo latwiej niz z zupami: sprobowalam - i juz wiedzialam, ze lubie.
Ta zupa z czerwonej soczewicy jest fantastyczna. Gesta, aromatyczna, sycaca, z delikatna nuta mleka kokosowego lagodzaca nieco smak pikantnych przypraw. Cudownie rozgrzewa i mozna sie nia najesc, wiec jesli nie jestescie glodni jak wilki, z powodzeniem mozecie pominac drugie danie. Jest tez stosunkowo tania w przygotowaniu, co pod koniec miesiaca nie jest bez znaczenia. Ja podalam moja zupe z kapka smietany, ale wystarczy ja pominac i stanie sie weganska.
Pozmienialam to i owo, wiec podaje przepis z moimi zmianami. A ze akcja, do ktorej go dodaje, wymaga wyszczegolnienia cen produktow, podaje je w nawiasie. Swoja droga, to sie nazywa tanie gotowanie - gar zupy wystarczajacy dla 4 osob kosztowal mnie jakies £3.30, czyli okolo 16 zlotych, wiec porcja dla dwoch osob to koszt okolo 8 zl.

Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Skladniki:
- 1 cebula, posiekana (£0.20)
- 3 zabki czosnku, przecisniete przez praske (£0.10)
- 2,5-cm kawalek swiezego imbiru, starty (£0.10)
- 1 papryczka chilli, posiekana (£0.20)
- 2 marchewki, obrane i posiekane (£0.40)
- 1 lyzka mielonego kuminu
- 1 lyzka mielonej kolendry
- 1 lyzka mielonej papryki
- 1 l bulionu warzywnego (£0.50)
- 2 szklanki czerwonej soczewicy, oplukanej (£0.70)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (£0.50)
- 4 lyzki koncentratu pomidorowego (£0.20)
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki (£0.40)

W duzym garnku rozgrzac odrobine oliwy. Dodac cebule, czosnek, imbir, chilli i marchew, smazyc przez okolo 10 minut, mieszajac czesto, az wszystko zmieknie. Dodac przyprawy, wymieszac. Dodac bulion i soczewice, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac przez okolo 10 minut.
Dodac mleko kokosowe, koncentrat i pomidory, gotowac kolejne 20 minut. Jesli lubicie kremowe zupy, mozna zmiksowac blenderem (ja tak zrobilam).

Dla 4 osob


 photo redlentilsoupcoconutmilk_zps8a5f0456.jpg


Przepis bierze udzial w akcji Tani i syty obiad dla dwoch osob.

Tani i syty obiad dla dwóch osób!

10 comments:

  1. Świetny ma kolor!
    Też kiedyś nie lubiłam zup, w ogóle ich nie jadłam. Teraz wiem, ile straciłam!

    ReplyDelete
  2. Cześć!

    Przepis wygląda rzeczywiście zachęcająco. Dobrze, że nie trzeba jej koniecznie miksować, bo ostatnio zepsuł mi się blender.

    Pozdrawiam
    Paulina

    ReplyDelete
  3. Maggi ja tam lubię właśnie taką wersję pomidorowej - rosół + przecier. Właśnie zdjęłam z ognia ;) Ale taką z soczewicy i kokosu to myślę, że pokocham. Koniecznie do spróbowania.

    ReplyDelete
  4. Miałam podobnie z zupami ;) jakoś z czasem zaczęło się to zmieniać do tego stopnia, że aktualnie nie ma zimowego dnia bez miski zupy. Taką gęstą z soczewicy uwielbiam, koniecznie muszę zrobić z dodatkiem mleczka kokosowego.

    ReplyDelete
  5. wyśmienita zupka!!!
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Wiesz, że robiłam, a zamiast mleczka dodałam zmiksowany kokos z mlekiem. Pyszniutka ta Twoja zupka!!!

    ReplyDelete
  7. Zdecydowanie zupa dla mnie. Pomidory i czerwona soczewica - duet doskonały, ta zupa musi być pyszna :)

    ReplyDelete
  8. Słowem pycha. Soczewica w zupie, w dodatku z mlekiem kokosowym..Moje klimaty.

    ReplyDelete
  9. Gotowałam dziś.:) Dziękuje za pyszny przepis!!

    www.cudnemeble.pl

    ReplyDelete