Thursday, 9 January 2014

Zapiekanka ziemniaczana z porem i bekonem

Minelo juz sporo czasu, odkad bralam udzial we wspolnym wirtualnym kucharzeniu. Jednak styczniowej edycji cyklu Trzy po trzy nie moglam sobie odpuscic. Powod? Nie jeden, a trzy: ziemniaki, por i bekon.
Wszystkie te trzy rzeczy z osobna lubie, ale razem lubie je chyba jeszcze bardziej.
Pomyslow bylo kilka (i czesc z nich na pewno wkrotce zrealizuje), ale w koncu stanelo na zapiekance ziemniaczanej, wyszperanej tutaj. Wiem, ze niefotogeniczna, nieladna, malo kolorowa i w ogole taka jakas niewygledna. Ale przeciez nie to sie liczy, prawda? Liczy sie smak, a tego akurat to danie ma na peczki. Mozna je podawac jako dodatek do obiadu, moze tez stanowic posilek samo w sobie. Wbrew pozorom nie jest wcale az takie grzeszne i kaloryczne, wiec nawet ci, ktorzy postanowili w nowym roku zrzucic pare kilo, moga z powodzeniem pozwolic sobie na porcyjke tej zapiekanki.
Wraz ze mna kucharzyli dzis Martynosia, Bartoldzik i Wojciech.

Zapiekanka ziemniaczana z porem i bekonem
Skladniki:
- 600 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
- 1 kg ziemniakow, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 6 porow, pokrojonych w cienkie plasterki
- 25 g masla
- 3-4 plastry bekonu z przerostami tluszczu, pokrojone na kawalki
- 3 lyzki kremowki

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Bulion wlac do duzego garnka, doprowadzic do wrzenia, dodac ziemniaki i pory. Ponownie doprowadzic do wrzenia, gotowac 5 minut, nastepnie dokladnie odcedzic, zlewajac bulion do dzbanka.
W miedzyczasie wysmarowac maslem duze naczynie do zapiekania. Partiami przekladac do niego podgotowane pory i ziemniaki, co jakis czas doprawiajac sola i pieprzem. Na wierzchu rozrzucic kawalki bekonu, dobrze doprawic, zalac 200 ml zlanego bulionu i kremowka. Zakryc folia aluminiowa i piec przez 40 minut, w polowie pieczenia zdejmujac folie, by bekon zrobil sie chrupiacy.

Dla 4 osob jako danie glowne albo 8 osob jako dodatek



 photo spudbaconleekbake_zps1c1aa3c7.jpg

6 comments:

  1. " kawała" porządnej strawy. Trudno wyobrazić mi sobie kogoś, kto by sobie odmówił, gdyby przed nim postawić porcyjkę. Ja poprosiłabym o dokładkę !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
  2. robiłam ostatnio podobną zapiekankę, pysznaaaa była! z bekonem pewnie jeszcze lepsza;)

    ReplyDelete
  3. Tez mialam robic z tego przepisu, ale ostatecznie zdecydowalam sie na wlasna wersje ;) Byla super ;)

    ReplyDelete
  4. Ostatnio miałam robić taką zapiekankę ale nie mogłam sprecyzować co dokładnie ma w niej być, teraz mi się w głowie rozjaśniło ;-)

    ReplyDelete
  5. Od dawna chodzi za mną taka zapiekanka. Ziemniaki + bekon to wspaniałe połączenie smaków. To przykład na to, że proste rzeczy są najlepsze!

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    ReplyDelete