Saturday, 18 January 2014

Jajka zapiekane z pomidorami i feta

Wiem, ze zdarzaja sie ludzie, ktorzy z tych czy innych wzgledow notorycznie unikaja jedzenia sniadan. Wiem, ze niektorzy po prostu nie sa w stanie przelknac czegokolwiek o poranku, inni nie maja czasu albo wola pospac chwile dluzej, a jeszcze inni wychodza z zalozenia, ze kawa i papieros to tez sniadanie. Wiem, ale...
No wlasnie: nie rozumiem.
Moze dlatego, ze sama naleze do tych osob, ktore bez sniadania nie sa w stanie funkcjonowac. I nie byloby przesada stwierdzenie, ze dla mnie to najwazniejszy posilek dnia.
Weekendy lubie z wielu powodow, a fakt, ze mam wtedy czas na celebrowanie porannego posilku, jest jednym z nich. I wlasnie w weekend czesto pojawiaja sie na moim stole jajka. Ta wersja powstala z koniecznosci wykorzystania zblizajacej sie do konca terminu przydatnosci fety. Przepis znalazlam tutaj. Od razu przypadl mi do gustu, bo jestem wielka fanka fety pieczonej w pomidorowym sosie i pomyslalam, ze to danie bedzie smakowalo podobnie. Nie mylilam sie. Aromatyczne, pachnace czosnkiem pomidory z dodatkiem pokruszonej fety sa pyszna baza dla jajka z cudownie rozlewajacym sie zoltkiem. Tak przygotowane jajka z pewnoscia beda u mnie goscic czesciej - i wam rowniez serdecznie je polecam!

Jajka zapiekane z pomidorami i feta
Skladniki:
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 mala cebula, posiekana
- 2 zabki czosnku, posiekane
- 1/4 lyzeczki platkow chilli (opcjonalnie)
- 2-3 srednie pomidory, pokrojone w kostke
- 1/4 lyzeczki suszonego oregano
- sol i pieprz, do smaku
- garsc posiekanych swiezych ziol (u mnie natka pietruszki i bazylia)
- 100 g pokruszonego sera feta
- 2 jajka

Na patelni rozgrzac oliwe, dodac cebule i smazyc na malym ogniu pprzez 5-7 minut, az zmieknie. Dodac czosnek i platki chilli, smazyc, mieszajac, az zaczna pachniec, okolo 1 minute. Dodac pomidory, oregano, sol i pieprz, dusic przez 5-10 minut, az sos zgestnieje. Zdjac z ognia, dodac swieze siola i fete, wymieszac.
Pomidory podzielic miedzy dwa nieduze naczynia do zapiekania, zrobic w srodku wglebienia i wbic po jednym jajku. Piec w 200 stopniach przez 8-14 minut, do momentu, kiedy bialko sie zetnie. Zoltko powinno byc nadal plynne. Podawac od razu.

Dla 2 osob


 photo bakedeggsfetatomatoes_zpse233d5c5.jpg

8 comments:

  1. Wyglądają świetnie. Ja też bez śniadania nie jestem w stanie funkcjonować.

    ReplyDelete
  2. Ja też jestem fanką fety zapieczonej w pomidorach, więc to coś w sam raz dla mnie :) A co do tych śniadań... No cóż, zdarza mi się nie jeść. O bardzo wczesnej porze czasem ciężko mi coś zjeść. Ale staram się to zmienić :)

    ReplyDelete
  3. Kiedys, jeszcze w liceum nie jadalam rano sniadan. Teraz tego sobie nie wyobrazam :) Pyszne sniadanko mialas Maggie :)

    ReplyDelete
  4. Muszę pokazać ten przepis " mojemu" może zaskoczy i wreszcie zrozumie cego kobieta pragnie rano ;)

    pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
  5. ja jem tylko w weekend...wiec na pewno wykorzystam ten przepis...:)))

    ReplyDelete
  6. to będzie moja kolacja :) pysznie i gorąco:)

    ReplyDelete
  7. Dla mnie śniadanie są też megaważne. Szkoda tylko, że leniwe weekendowe śniadanie dopiero za kilka dni, bo chętnie zrobiłabym sobie takie zapieczone jaja :-)

    ReplyDelete