Friday, 24 January 2014

Scones z suszonymi owocami

Wciaz poznaje blizej kuchnie Wielkiej Brytanii i powoli dochodze do wniosku, ze wcale nie jest taka straszna, jak mi probowano wmowic.
Wezmy takie scones: pyszne, szybkie, smakuja swietnie zarowno w wersji wytrawnej, jak i slodkiej. Osobiscie najbardziej lubie slodkie scones. Te apetyczne krzyzowki buleczek i ciastek smakuja doskonale z truskawkowym dzemem i gesta smietana, ale rownie dobrze mozna je zaserwowac jeszcze cieple, z dobrym maslem.
Mam swoj wyprobowany przepis na scones, z ktorego korzystam najczesciej, ale dzis siegnelam po ten, wzbogacony o suszone owoce (a w moim wypadku - o rodzynki, bo tylko takie suszone owoce mialam w domu). Efekt? Znakomite, pachnace, maslane scones z miekkim wnetrzem, ktore swietnie sie sprawdza w roli weekendowego sniadania.
Wraz ze mna slodkie scones piekly dzis Lejdi, Siaska, Aleksandra i Mirabelka.

Scones z suszonymi owocami
Skladniki:
- 225 g maki samorosnacej
- 40 g drobnego cukru do wypiekow
- 75 g masla, w temperaturze pokojowej
- 50 g suszonych owocow (u mnie rodzynki)
- 1 duze jajko, rozklocone
- 3-4 lyzki mleka
- odrobina maki, do podsypania

Rozgrzac piekarnik do 220 stopni. Make przesiac do miski, dodac cukier i maslo. Palcami wcierac maslo w suche skladniki, az tekstura zacznie przypominac bulke tarta. Dodac suszone owoce, jajko i 3 lyzki mleka. Wyrabiac ciasto najpierw za pomoca noza, nastepnie zagniesc rekami - powinno byc miekkie, ale nie klejace. Jesli ciasto bedzie za suche, dodac wiecej mleka. Z ciasta uformowac kule i przelozyc na oproszony maka blat.
Rozwalkowac ciasto na grubosc okolo 3 cm, nastepnie wycinac za pomoca okraglej wycinaczki do ciastek (uwaga: nie krecic wycinaczka, inaczej scones nabiora dziwnych ksztaltow). Wycinac, az wykorzystamy cale ciasto. Przelozyc na blache do pieczenia, oproszyc odrobina maki i piec przez 12-15 minut, az wyrosna i sie przyrumienia. Najlepiej smakuja na cieplo.



 photo raisinsconesdelia_zps48a61de5.jpg

9 comments:

  1. Scones króluje dziś na blogach :-)
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    ReplyDelete
  2. Ale wyrośnięte! Super wyglądają: )

    ReplyDelete
  3. Bardzo ładnie Ci urosły :) u mnie też z rodzynkami :)

    ReplyDelete
  4. Maggie,
    uwielbiam przepis z BBC Good Food. Też z niego korzystam. Scones są po prostu przepyszne. Chyba już wiem co jutro zrobię na śniadanie :-)

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    ReplyDelete
  5. Zapowiadają się naprawdę smacznie! :)

    ReplyDelete
  6. Scones długo za mną chodziły ale kiedy postanowiłam je zrobić nie mogłam znaleźć sprawdzonego przepisu. Muszę pamiętać, że przetestowany znajdę u Ciebie:) Pięknie Ci wyszły.

    ReplyDelete
  7. oj takie scones zjadłabym z przyjemnością w tej chwili :)

    ReplyDelete
  8. Koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis. Z dodatkiem domowej konfitury muszą smakować świetnie :)

    ReplyDelete