Katalonia to specyficzny region. Niby czesc Hiszpanii, a jednak jej mieszkancy uwazaja sie za odrebny narod. Maja wlasny jezyk, hymn, narodowe barwy, a nawet swieto. I, oczywiscie, maja takze wlasna kuchnie.
Z tej wlasnie kuchni wywodzi sie escalivada. Jej nazwa pochodzi od katalonskiego slowa escalivar, oznaczajacego gotowanie w popiele, bo wlasnie w ten sposob tradycyjnie piecze sie warzywa na te potrawe. Najczesciej jako skladniki wykorzystywane sa baklazany, cukinie, pomidory i papryka, choc niektore wersje zawieraja tez inne warzywa, takie jak ziemniaki czy cebula. Upieczone - w popiele lub w piekarniku - warzywa kroi sie w cienkie paski i podaje, skropione oliwa z oliwek i posypane sola. Escalivada swietnie sprawdzi sie w roli przystawki, jest tez doskonalym dodatkiem do dan miesnych.
Korzystalam z tego przepisu, ponizej podaje wersje z piekarnika. Wraz ze mna escalivade przygotowal dzis Mopsik.
Escalivada
Skladniki:
- 1 sredni baklazan
- 1 duza papryka (u mnie czerwoja)
- 1 mala cebula
- 3-4 podluzne pomidory
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- sol i pieprz, do smaku
- 2 lyzki posiekanej nati pietruszki
- 1 lyzeczka octu sherry
Baklazana, papryke, cebule i pomidory dokladnie natrzec polowa oliwy, posypac sola i pieprzem. Kazde warzywo owinac w folie aluminiowa.
Rozgrzac piekarnik do 175 stopni, ulozyc owiniete w folie warzywa na blasze do pieczenia i piec, az beda calkowicie miekkie (u mnie wystarczyla godzina, ale moze to zajac do 2 godzin). Odwinac z folii, zdjac skorki z warzyw i oczyscic papryke z nasion. Posiekac miazsz, dodac pozostala oliwe i natke pietruszki, wymieszac. Doprawic do smaku sola, pieprzem i octem sherry.
Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate 2013.
Joy nominowala mnie do LBA, za co serdecznie dziekuje. Moj ekshibicjonizm nie zna granic, wiec z przyjemnoscia odpowiem na pytania, nie nominuje jednak kolejnych blogerow do udzialu w zabawie, bo nie kazdy lubi sie wywnetrzac.
1.Najlepszy prezent jaki w życiu dostałaś/dostałeś?
Bilet na koncert Combichrist.
2.Twoja ulubiona liczba, i dlaczego ta?
8, bo jesli ja przewrocic na bok, wyglada jak symbol nieskonczonosci.
3.Jak sobie wyobrażasz swój przyszły dom?
Marzy mi sie loft z wielkimi oknami, wysokimi sufitami i przemyslowymi akcentami: tu jakas gola ceglana sciana, tam metalowa belka... Duzo przestrzeni, malo bibelotow.
4.Czy masz tatuaż? Jeśli tak to jaki, jeśli nie to jaki byś chciała/chciał mieć?
Mam, niebiesko-fioletowe kwiaty na prawym ramieniu. A za swiateczna premie planuje zrobic nastepny: rowerowe zebatki owiniete liscmi bluszczu.
5.Czego się obawiasz w życiu najbardziej?
Nudy i rutyny.
6.Kto jest Twoim życiowym bohaterem, wzorem do naśladowania?
Prawde mowiac, nie mam takiego. Ale cenie i podziwiam ludzi, ktorzy maja odwage isc pod prad.
7.Twoja ulubiona książka?
Tylko jedna? Trudny wybor. Ale gdybym miala wybrac, to mysle, ze bylaby to cala saga o wiedzminie Andrzeja Sapkowskiego. Od czasu do czasu zdarza mi sie do niej wrocic. I za kazdym razem czuje sie, jakby to byl ten pierwszy raz.
8.Złota rybka może spełnić jedno Twoje marzenie, jakie?
Moze to banalne, ale chcialabym miec troche pieniedzy. Nie strasznie, nieprzyzwoicie duzo, ale na tyle duzo, by o nic sie nie martwic. Ze wszystkim innym sobie radze, ale talentu do robienia pieniedzy nie mam za grosz, niestety.
9.Gdybyś mogła/mógł przeżyć jeden dzień ze swojego życia na nowo, jaki to by był dzień?
Mysle, ze ten dzien jest jeszcze przede mna.
10.Wolałabyś/wolałbyś zwiedzić kilka krajów ale na skromnie, czy jeden na bogato?
Kilka, ale skromnie. Luksusy mnie nie kreca. A juz najchetniej pomieszkiwalabym to tu, to tam, przy okazji zwiedzajac. Wydaje mi sie, ze to najlepszy sposob na chloniecie atmosfery danego miejsca, przesiakniecie nia.
11.Lubisz superbohaterów? Jeśli tak, to jaki jest Twój ulubiony?
Oj lubie! A ulubiony? Iron Man, za poczucie humoru.
Z tymi Katalonczykami to sama prawda. W tym roku, jak podrozowaliśmy po Nikaragui, spotkalisny pewnego mlodego czlowieka, ktory oczywiscie na pytanie skad pochodzi odpowiedzial, ze z Katalonii. Pozniej jeszcze pare razy slyszelismy, ze innym odpowiadal to samo:-)
ReplyDeleteWarzywa juz w piekarniku. Robie na jutro.
Ja zrobiłam wersję bez pomidorów, Twoja bardziej bogata :) Dziękuję za wspólne pieczenie i krojenie :)
ReplyDeleteDanie świetnie wygląda i do tego cudowny bakłażan :)
ReplyDeleteWarzywa duszone i pieczone uwielbiam. Wczoraj robiłam coś podobnego tylko z większą ilością papryki i ziemniakami.
ReplyDeletePyszne danie Maggie. I bardzo fajnie jest dowiedziec sie czegos wiecej o Tobie :)
ReplyDeletePozdrowienia.
Mmm zapchniało mi aż tutaj :)
ReplyDeleteMamy tego samego ulubionego super bohatera:) na taką pogodę jak dziś to warzywa tylko na ciepło...takie jak te.
ReplyDeleteBakłażan!♥
ReplyDeleteWidzę, że będę musiała zaprzyjaźnić się bardziej z piekarnikiem. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, ale ciągle mi wydaje, że jest z tym zbyt dużo zachodu, a ja dość leniwa jestem, nawet w kuchni;)
ReplyDeleteMniam, mniam. To coś właśnie. A i tak poza tym to bardzo podoba mi się Twoja odpowiedź na pytanie nr 2 :-)
ReplyDeleteBardzo lubię takie warzywne dania.
ReplyDeletePs. Ja też marzę o mieszkaniu typu loft :)
uwielbiam takie dania. Przeniosę je chyba na swoje podwórko :) A co do mieszkania, to ten loft widzę oczyma wyobraźni!
ReplyDeleteUwielbiam Iron Mana :D Genialny jest :)
ReplyDelete