Moj alarm przeciwpozarowy dziala. Przypadkowo przetestowalam go dzisiaj, smazac baklazana. Dymu bylo sporo, halasu jeszcze wiecej. Obiad nie ucierpial.
Na szczescie, bo byl smakowity. Bezmiesny, tak dla odmiany. Przepis znalazlam tutaj i postanowilam wyprobowac. Co w srodku? Warzywa przywodzace na mysl okolice Morza Srodziemnego, troche czerwonej cebulki, odrobina oliwy z oliwek, pokruszony ser feta, ktory jest jednym z moich ulubionych przysmakow. Bylo troche zabawy z obsmazaniem baklazana i cukinii, ale efekt koncowy wart byl zachodu: kolorowy, letni, lekki.
Srodziemnomorskie warzywa z patelni z feta
Skladniki:
(oficjalnie na 4 osoby, ale - moim skromnym zdaniem - raczej na dwie)
- 1 duzy baklazan
- 2 cukinie
- 1 czerwona cebulka
- 1 zabek czosnku
- 2 podluzne pomidorki z galezi (moje byly malutkie, wiec dalam wiecej)
- mielony kmin
- 150 g sera Feta
- swieza mieta
- oliwa z oliwek
- ocet z sherry (ja dalam balsamiczny i tez pasowal)
- sol i pieprz, do smaku
Ostrym nozem pokroic baklazana na plastry o grubosci 1 cm. Wrzucic do miski, zasypac sola, zostawic na 15 minut, a potem odsaczyc i wysuszyc. W miedzyczasie przygotowac inne skladniki: pokroic cukinie w dosc grube plastry, cebulke w jak najciensze, czosnek posiekac, pomidorki pokroic na cwiartki. Fete pokruszyc na duze kawalki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc plastry baklazana (najlepiej pojedynczo) na zlocistobrazowy kolor, a potem odlozyc na bok. Na tej samej patelni podsmazyc cukinie (w przepisie proponuja robic to plaster po plastrze, ale ja wrzucalam kilka plastrow naraz), dodac cebulke, smazyc przez okolo 2 minuty, az zmieknie, potem dodac czosnek, kmin i pomidorki. Wymieszac, dodac baklazana, fete, miete i ocet, znow wymieszac. Mozna skropic oliwa i octem przed podaniem.
Nie jadłam nigdy jeszcze bakłażana i nie wiem czy jestem w stanie się do niego przekonać :) ale reszta brzmi smakowicie :D
ReplyDeleteA mój alarm unfortunetly nie działa :/
www.kuchcikowo.wordpress.com
no tak u mnie też na dwie osoby, wygląda na pyszne.
ReplyDelete