Friday, 25 October 2013

Lasagne z serem i bekonem

Nigdy nie probowalam wyrzec sie weglowodanow, ale gdybym sprobowala, jestem pewna, ze przegralabym walke z pokusa. Co tu kryc, przepadam za makaronem i nie wyobrazam sobie bez niego zycia. Dlatego, kiedy pojawil sie pomysl, by wspolnie upichcic cos na Swiatowy Dzien Makaronu, radosnie pomknelam do kuchni. Wszak makaron jest tak wspanialym wynalazkiem, ze nalezy mu sie szczegolne swieto!
Lasagne, ktora przygotowalam wedlug tego przepisu, okazala sie strzalem w dziesiatke. Przyjazna dla domowego budzetu, co nie jest bez znaczenia pod koniec miesiaca, wykorzystuje skladniki, ktore czesto mam w domu. Sycaca, o bogatym i glebokim smaku, ktory zawdziecza wedzonemu bekonowi, z pyszna warstwa beszamelu i zlocista serowa skorupka, jest idealnym daniem na chlodne wieczory. Mozna ja przygotowac z wyprzedzeniem - spokojnie wytrzyma w lodowce dobe, moze dluzej. Mozna tez zamrozic po upieczeniu, by zawsze miec na podoredziu cos smacznego na te dni, kiedy zupelnie nie chce sie gotowac.
Wraz ze mna makaronowe szalenstwa uskutecznialy dzis Panna Malwinna, Dobromila, Mirabelka, Pela, Shinju, MartynosiaSiaska i Lejdi.

Lasagne z serem i bekonem
Skladniki:
- 3 duze cebule, obrane, przekrojone na pol i pokrojone w cienkie plasterki
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lyzeczka suszonego oregano
- 300 g chudego wedzonego bekonu, pokrojonego w kostke
- 800 g posiekanych pomidorow z puszki
- garsc lisci bazylii, porwanych na mniejsze kawalki
- 250 g swiezych platow lasagne
Na beszamel:
- 600 ml mleka
- 50 g masla
- 50 g maki
- galka muszkatolowa
- 50 g startego parmezanu (u mnie wymieszany z Pecorino Romano)

Rozgrzac oliwe w duzym garnku i podsmazyc na niej cebule przez okolo 15 minut, az zrobi sie zlocista. Dodac oregano i bekon, smazyc kolejne 5 minut, mieszajac. Dodac pomidory, doprawic do smaku i gotowac przez 5 minut. Zdjac z ognia, wmieszac bazylie.
W miedzyczasie przygotowac beszamel: wlac mleko do garnka, dodac maslo i make. Podgrzewac, mieszajac trzepaczka, by nie bylo grudek. Gotowac, wciaz mieszajac, az sos zgestnieje. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Przelozyc 1/3 sosu na dno duzego, prostokatnego naczynia do zapiekania, nastepnie ulozyc na nim 1/3 platow lasagne. Powtarzac, az zuzyjemy caly sos i makaron, nastepnie zalac beszamelem i posypac serem. Mozna doprawic odrobina galki muszkatolowej. Piec w 190 stopniach (170 z termoobiegiem), az wierzch sie zrumieni, przez okolo 40 minut. Mozna podac z salatka i pieczywem czosnkowym.
Upieczona lasagne mozna zamrozic. W tym celu nalezy ja calkowicie ostudzic, owinac folia kuchenna, a nastepnie folia aluminiowa. Wytrzyma w zamrazarce do 3 miesiecy. Rozmrazac w chlodnym miejscu przez 6 godzin, odwinac z folii i piec w 190 stopniach (170 z termoobiegiem) przez 50-60 minut.

Dla 6 osob


 photo baconcheeselasagne01_zpsf7f66193.jpg


Przepis dodaje do akcji Swiatowy Dzien Makaronu 2013.

10 comments:

  1. Maggie,
    Każda lasagne jest dobra, a z bekonem dodatkowo musi doskonale smakować! Już czuję ten intensywny zapach w mieszkaniu, ahhh...uwielbiam bekon :-)
    Dodam, że masz cudne naczynie do makaronowych zapiekanek, ogromnie mi się podoba :-)

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    ReplyDelete
  2. Maggie doskonale rozumiem Twoją miłość do makaronu. Taka lasagne to jest to.

    ReplyDelete
  3. samo słowo lasagne, sprawia, że wariuję :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  4. Taką lasgne to bym nie pogardziła, a mój Pan byłby wniebowzięty ;) to co przygotowałam smakowało, ale pytał gdzie mięsko;) Obiecałam, ze jutro zrobię mu schabowego;)

    ReplyDelete
  5. Zjadłabym, oj zjadła :) Tylko czym tu zastąpić ten Wasz angielski bekon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moze dobra wedzona szynka dalaby rade...?

      Delete
  6. Ojej chyba nie powinnam wchodzić na Twego bloga z samego rana bo siedzę w pracy i nie mogę powstrzymać ślinotoku :))

    ReplyDelete
  7. No jesteś cudowna! Za mną od jakiegoś czasu chodzi Lasagne i już wiem że muszę ją zrobić :)

    ReplyDelete