Friday 17 August 2012

Niebo w gebie. Kurczak z chorizo i porem.

Faza na chorizo trwa nadal: wciaz mam go sporo w lodowce, wiec wykorzystuje te pikantna kielbase na wszystkie mozliwe sposoby. Przeczesujac siec w poszukiwaniu pomyslow na dania z jej udzialem, trafilam na ten.
Od razu mi sie spodobal: zaskakujaco lekki, a przy tym pelen wyrazistych nut, ktore po prostu musialy swietnie ze soba harmonizowac... I rzeczywiscie, fenkul, pory i chorizo stanowia fantastycznie zgrana kombinacje, a duza ilosc czosnku i dodatek ostrej wedzonej papryki dodaje "pazura" calemu daniu. Tym sposobem cos tak zwyczajnego jak kurczeca noga nabiera charakteru i staje sie prawdziwa uczta w lekko hiszpanskim stylu!
Przepis jest rozpisany na 10 osob (ja robilam tylko dla dwoch), wiec swietnie sie sprawdzi, kiedy musimy nakarmic spora gromadke. A ze kurczaka mozna przygotowac wczesniej, bedzie doskonaly na wieksze imprezy.

Kurczak z chorizo i porem
Skladniki:
(dla 10 osob) 
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 10 nog z kurczaka (albo po 10 udek i palek)
- 4 fenkuly, pokrojone w grube plastry
- 200 g kielbasy chorizo, pokrojonej w kawalki
- 5 porow (tylko biala czesc), pokrojonych w grube plastry
- 6 zabkow czosnku, pokrojonych w cienkie plastry
- 2 lyzeczki ostrej wedzonej papryki
- 150 ml wytrawnej sherry
- 750 g duzych pomidorow, pokrojonych w cwiartki
- maly peczek kolendry (tylko liscie), do dekoracji

Rozgrzac oliwe na duzej patelni, kurczaka posolic i popieprzyc, a nastepnie smazyc partiami na zlotobrazowy kolor z kazdej strony. Zdjac z patelni i odstawic.
Z patelni zlac wiekszosc tluszczu, zostawiajac tylko okolo 3 lyzek, dodac fenkula i chorizo i smazyc, mieszajac, az fenkul bedzie miekki i zacznie sie rumienic. Dodac pory, smazyc, az zrobia sie miekkie, nastepnie dodac czosnek i papryke, smazyc przez minute, a potem wlac sherry. Gotowac przez 1 minute, mieszajac, doprawic do smaku.
Rozgrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem), przelozyc mieszanke z patelni do naczyn zaroodpornych, ulozyc na wierzchu cwiartki pomidorow i podsmazonego kurczaka. Przykryc folia aluminiowa i piec przez 20-25 minut, az kurczak bedzie upieczony w srodku. Mozna dodac troche wody w czasie pieczenia, jesli zauwazymy, ze danie robi sie suche.
(Danie mozna przygotowac na 2 dni przed podaniem do tego momentu i przechowywac w lodowce.)
Podwyzszyc temperature piekarnika do 200 stopni (180 z termoobiegiem), zdjac folie, oproszyc skorke kurczaka sola i pieprzem. Piec przez 20-30 minut, az skorka zrobi sie chrupiaca. Przed podaniem udekorowac liscmi kolendry.


Photobucket

17 comments:

  1. właśnie kupiłam chorizo i miałam szukać co z niego zrobić, już wiem:)))

    ReplyDelete
  2. kurczak wygląda obłędnie! i napewno tak też smakuje, w towarzystwie takich dodatków :-)

    ReplyDelete
  3. Maggie, trafiłaś z tym daniem w moje gusta kulinarne. Problem pt: co zrobić na niedzielny obiad rozwiązany. :)))

    ReplyDelete
  4. a ja dodje do folderu: do zrobienia! :) pozdr

    ReplyDelete
  5. to chyba zgapię bo mi kurczak i pory to dwie ulubione rzeczy i często ale oddzielnie u mnie na talerzu:)

    ReplyDelete
  6. Z chęcią bym spróbował, ale u mnie chorizo nie ma szans wytrwać do czasu gotowania, bo zjadam je bez niczego ;)

    ReplyDelete
  7. Robiłam kiedyś kurczaka z chorizo, był wyśmienity. Twój wydaje się równie smaczny, przepis dodaję do ulubionych, może wypróbuję przy najbliższej okazji :) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  8. Wygląda wspaniale! Kurczak i chorizo to świetne połączenie

    ReplyDelete
  9. Obłędne zdjęcie! :)

    Buzka ;*
    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  10. dzisiaj zakupiłam chirizo, więc coś już mam do tego dania:-) Zachęcające bardzo:-)

    ReplyDelete
  11. Tak mnie zachęcasz tą kiełbasą, że w końcu kupiłam wczoraj, mimo kosmicznej wręcz ceny jak na nasze polskie realia, ale muszę spróbować bo jeszcze jej nie znam.
    Mam w planie zrobić leczo z jej dodatkiem.

    ReplyDelete
  12. fajne jest to, że kurczaka można na tyle sposobów przygotować :)

    ReplyDelete
  13. A u Ciebie znów tak ślicznie i bardzo smacznie :)

    ReplyDelete
  14. wygląda tak apetycznie, że aż mnie w brzuszku skręca :)

    ReplyDelete
  15. Maggie, zrobiłam to danie, pyszne jest. Smakowa rozkosz dla podniebienia. Dzięki za rekomendację tego przepisu. :)

    ReplyDelete