Wednesday 11 December 2013

Kruche ciastka z pistacjami i zurawina

Co to jest: male, niepozorne, a daje duzo radosci?
No jak to, co? Ciasteczko.
Lubie je piec. Lubie jesc. I lubie dzielic sie nimi z bliskimi. Czasem marze o tym, zeby rzucic w diably prace, zamknac sie w kuchni i uruchomic ciasteczkowa manufakture. Niestety, w sklepach i bankach wciaz nie uznaje sie ciasteczek za oficjalny srodek platniczy. Zupelnie nie rozumiem, dlaczego. Bo w koncu pieniadze szczescia nie daja, a ciasteczka - owszem...
Kiedy wypatrzylam ten przepis, wiedzialam, ze koniecznie musze je zrobic. Planowalam upiec je na swieta, ale doszlam do wniosku, ze nie wytrzymam tak dlugo. Namowilam Gin, ktora do wspolnego pieczenia zawsze jest chetna, zakasalam rekawy i zrobilam. I juz wiem, ze na pewno jeszcze je upieke! Cudownie kruche i maslane, z kwasnymi zurawinowymi kontrapunktami i chrupiacymi pistacjami, te ciastka z powodzeniem sprawdza sie w roli domowej roboty swiatecznego prezentu. Banalnie proste, bez zmudnego wycinania, wygladaja tak uroczo, ze nie wymagaja nawet dekorowania. Zdecydowanie polecam amatorom kruchych, maslanych wypiekow - nawet tym, u ktorych krucho z czasem.

Kruche ciastka z pistacjami i zurawina
Skladniki:
- 175 g miekkiego masla
- 85 g drobnego zlotego cukru do wypiekow
- 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
- 225 g maki
- 75 g pistacji
- 75 g suszonej zurawiny

Maslo, cukier i ekstrakt z wanilii wymieszac w misce drewniana lyzka. Dodac make, pistacje i zurawine, zagniesc ciasto i uformowac z niego dwa walki o grubosci okolo 5 cm. Owinac folia kuchenna, wlozyc do lodowki na 1 godzine.
Rozgrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem), pokroic ciasto na plastry o grubosci okolo 1 cm, ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Wyjac z piekarnika, zostawic na blasze, az calkiem ostygna.
Surowe ciasto mozna zamrozic - wytrzyma w zamrazarce nawet 3 miesiace. Potem wystarczy rozmrozic przez noc w lodowce i piec tak jak powyzej.


 photo cranberrypistachiocookies_zps59019c8f.jpg


Przepis bierze udzial w akcji Wielkie Swieto Zurawiny 2013.


Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

15 comments:

  1. Kocham pistacje, tylko u nas niestety tylko solone, ciężko dostać takie jak Twoje:)

    ReplyDelete
  2. O tak! Ciasteczka ciasteczka ciasteczka! Też jestem ich amatorką. Te Twoje muszą smakować cudownie. Połączenie żyrawiny i pistacji wydaje mi się być połączeniem idealnym :)

    ReplyDelete
  3. Cudne Ci wyszły :)
    Dziękuję :)

    ReplyDelete
  4. To ja widzę że nie dość że śliczne i pyszne to całkiem łatwe do zrobienia :)

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam pistacje! To jedne z moich ukochanychechów, ale w większości sklepów w W-wie są zwykle solone :-( A jak się gdzieprzypadkiem spotyka zwykłe, to kosztują majątek - ok. 50 zł za kg.
    Jestem pewna, że u Ciebie nie ma takiego problemu i wystarczy do M&S lub innego Tesco skoczyć i ma się wszystko na wyciągnięcie ręki.

    Ciastka są super i z ogromną przyjemnością zabrałabym jutro takie do pracy na drugie śniadanie :-)

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    ReplyDelete
  6. O kurczę !!!

    Muszę je zrobić ! :)

    ReplyDelete
  7. Uwielbiam te ciasteczka. Z wielką chęcią je piekę, szczególnie że są proste :)

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam te ciasteczka. Piękne są i takie pyszne. :)

    ReplyDelete
  9. Świetne :) Bardzo je lubię :)

    ReplyDelete
  10. Ciastka idealne, same pyszne składniki :)

    ReplyDelete
  11. ależ ja lubię takie ciasteczka! boskie :)

    ReplyDelete
  12. Wyglądają bosko! Dodaję do zakładek :)

    ReplyDelete
  13. Czadowe, już pisałam u GIN :) Ciastka z żurawiną są najlepsze na święta :)

    ReplyDelete
  14. A ja to bym chętnie przyjęła zapłatę w ciastkach, zwłaszcza takimi z pistacjami i żurawiną ;)

    ReplyDelete