Sunday 21 July 2013

Tagliatelle z pancetta, bobem i pomidorami

...i jeszcze paroma innymi rzeczami, ktorych nie umiescilam w tytule z racji tego, ze zrobilby sie dlugi jak wenezuelski serial. Znaleziony tutaj. Jak to makaron, prosty, a smaczny. Bardzo sezonowy, moze nie calkiem lekki (wiadomo, pancetta), ale idealny na lato. Zadnych gestych, zawiesistych sosow, zadnej smietany, zadnego dlugotrwalego duszenia. Bosko, wlosko, blyskawicznie - tak, jak lubie.
Wraz ze mna wloskie dania z bobem przygotowywali dzis Dobromila, Panna Malwinna, Martynosia, Bartoldzik, Mirabelka i Mopsik.


Tagliatelle z pancetta, bobem i pomidorami
Skladniki:
(dla 1 osoby)
- odrobina oliwy z oliwek
- 3 plastry pancetty, posiekane
- 55 g pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
- szczypta platkow chilli
- sol i pieprz, do smaku
- 30 g bobu
- duza garsc posiekanej swiezej bazylii
- 100 g makaronu tagliatelle

Zblanszowac bob. W rondelku rozgrzac oliwe, dodac pancette i smazyc przez 2-3 minuty, az zrobi sie chrupiaca. Dodac pomidory, chilli, sol i pieprz, zmniejszyc ogien i gotowac przez 4-5 minut. Dodac bob i bazylie.
W miedzyczasie ugotowac makaron wedlug instrukcji na opakowaniu, odcedzic i dodac do rondelka. Dobrze wymieszac, podawac od razu.


 photo pastawithpancettabroadbeans_zps155bec31.jpg


Przepis dodaje do akcji Warzywa straczkowe - edycja letnia.


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

9 comments:

  1. Czad :) U Ciebie zawsze takie smaki jakie ja sama bym u siebie łączyła!

    ReplyDelete
  2. Musiało przepysznie smakować, zrobiłabym zaraz ale bób w domu wyjedzony :)

    ReplyDelete
  3. Wspaniała pasta! Dziękuję za wspólne gotowanie.

    ReplyDelete
  4. Smakowita kompozycja, również kolorystyczna :)

    ReplyDelete
  5. Super danie, ale powiedz mi czy mnie oczy mylą, czy bób jest nieobrany?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, jest. Jakos tak wylecialo mi z glowy, zeby go obrac po zblanszowaniu. Na szczescie mam zoladek z zelaza i chyba nic nie jest w stanie mu zaszkodzic ;) Ludziom o wrazliwszych zoladkach zdecydowanie polecam obranie bobu, bo skorka, choc w zasadzie niegrozna i jadalna, moze sie odbic (doslownie) czkawka i innymi sensacjami :)

      Delete
  6. Ok...robie sie glodna jeszcze bardziej :). Bardzo aptyczne zdjecie Maggie :)

    ReplyDelete