Thursday 6 June 2013

Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe

Rabarbarowa faza trwa w najlepsze. Swiadoma, ze nic nie jest wieczne, korzystam, poki moge. Pierwsze tegoroczne crumble jeszcze przede mna - jakims cudem tym razem nie otworzylam nim sezonu. Kto wie, moze tak wlasnie go zamkne?
Dzisiaj jednak ciasto. Wspaniale, aromatyczne, ciezkie i wilgotne. Zdecydowanie jedno z lepszych, jakie ostatnio bylo mi dane jesc. Slodkie, ale nie mdlace, z pysznie kontrastujacymi ze slodycza kawalkami rabarbaru. Zapach, ktory unosil sie w mieszkaniu, kiedy siedzialo w piekarniku, byl nieziemski i wiedzialam, ze smak bedzie podobny.
I byl.
Jesli planujecie w tym roku upiec tylko jedno ciasto z rabarbarem, to jest dobry wybor.
Wraz ze mna piekla Gin, ktorej nigdy nie trzeba dlugo namawiac na wspolne pieczenie :)


 photo rhubarborangecake01_zps09b2ec32.jpg


Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe
Skladniki:
- 400 g rabarbaru, pokrojonego w grube plasterki
- 280 g drobnego zlotego cukru do wypiekow
- 225 g miekkiego masla
- drobno starta skorka i sok z 1 pomaranczy
- 225 g maki samorosnacej
- 100 g mielonych migdalow
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 3 srednie jaja
- mala garsc platkow migdalow
- cukier puder, do dekoracji

Rabarbar wlozyc do miski i zasypac 50 g cukru. Dobrze wymieszac, a nastepnie odstawic na 30 minut, by puscil odrobine soku. W miedzyczasie natluscic i wylozyc papierem do pieczenia tortownice o srednicy 23 cm. Rozgrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem).
Pozostaly cukier ubic w misce z maslem oraz skorka i sokiem z pomaranczy, az skladniki sie polacza. Dodac make, migdaly, proszek do pieczenia i jajka. Ucierac na gladka mase. Dodac rabarbar wraz z sokami, wymieszac, przelozyc mase do przygotowanej blachy i wygladzic wierzch. Posypac platkami migdalow i piec przez okolo 1 godzine albo do czystego patyczka. Jesli wierzch bedzie sie zbyt szybko rumienil, przykryc ciasto folia aluminiowa. Po wyjeciu z piekarnika zostawic w blasze na 15 minut, nastepnie przelozyc na kratke do calkowitego wystygniecia. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.


 photo rhubarborangecake02_zps1b860b7a.jpg


Przepis dodaje do Akcji Rabarbar.

18 comments:

  1. jak smakuje tak jak wygląda to muszę je koniecznie zrobić :P

    ReplyDelete
  2. To Ty już zaparz kawusię (z mleczkiem poproszę), a ja juz lecę na kawał ciacha!!! Bardzo apetyczne :)

    ReplyDelete
  3. Porządny kawał ciacha do popołudniowej kawki to jest to ;) A jeszcze takiego jak Twoje to już w ogóle brałabym w ciemno :)

    ReplyDelete
  4. Pyszności :) Uwielbiam posmak pomarańczy w ciastach/ciasteczkach :)

    ReplyDelete
  5. Ale cudnie wygląda, uwielbiam rabarbar za to, że ciasto jest z nim wilgotne.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    ReplyDelete
  6. u mnie też wielka faza na rabarbar:) u mnie dzisiaj jednak szparagi, dlatego podziwiam i ślinię się na widok twojego apetycznego ciacha!

    ReplyDelete
  7. Cudne Ci wyszło!
    Jeszcze raz dziękuję za podrzucenie przepisu - pycha było :)

    ReplyDelete
  8. Też spodobał mi się ten przepis :) Wygląda świetnie :)

    ReplyDelete
  9. Pyszne, dla mnie idealne!

    ReplyDelete
  10. super:) a ja wczoraj ugotowałam kompot.....trzeba znów pójść na targ....

    ReplyDelete
  11. Uwielbiam takie ciacha z kubkiem ulubionej zielonej herbaty :)

    ReplyDelete
  12. Ale świetne, gdybym nie leżała pod kołdrą siąpiąc nosem to już bym leciała po rabarbar!

    ReplyDelete
  13. Powinnaś robić tygodniowe przeglądy najlepszych przepisów z BBC :)
    Bardzo ładne wam te ciacha wyszły!

    ReplyDelete
  14. Wygląda obłędie i choć późno to zjdłabym to Twoje ciasto :)

    ReplyDelete
  15. Wygląda przepięknie! Kolor cudowny, aż chciałoby się posmakować!:D

    ReplyDelete
  16. "ciezkie i wilgotne" te dwa słowa działają na mnie jak magnes w przypadku ciast

    ReplyDelete
  17. A widzisz - nie przepadam za samym rabarbarem w cieście, z pomarańczami... takie połączenie może być mega smaczne!

    ReplyDelete