Friday 5 April 2013

Kremowy losos z ratatouille

Odkad polubilam sie z rybami, pojawiaja sie na moim stole dosc czesto. Zwykle wychodze z zalozenia, ze jesli idzie o ryby, to im prosciej, tym lepiej - ot, wystarczy odrobina soli, pieprzu i soku z cytryny i kilkanascie minut w piekarniku.
Ale kiedy tylko zobaczylam ten przepis, wiedzialam, ze musze go wyprobowac.
Ratatouille to jedna z tych rzeczy, ktorej nie robie zbyt czesto. I wlasciwie sama nie wiem, dlaczego, bo bardzo je lubie. Kojarzy mi sie z latem, z wyglaskanymi slonecznym blaskiem warzywami, z wakacjami w jakims cieplym miejscu, gdzie czas plynie leniwie i spokojnie. Delikatny losos pod serowa pierzynka z chrupiacymi orzeszkami piniowymi swietnie sie komponuje z aromatami i smakami ratatouille. Danie zdecydowanie do powtorzenia! Nastepnym razem zrobie wiecej i zamroze kilka porcji - nigdy nie wiadomo, kiedy znow zachce mi sie lata...
Wraz ze mna lososia przygotowali

Kremowy losos z ratatouille
(na 8 porcji)
Skladniki na ratatouille:
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 2 baklazany, pokrojone w kostke
- 6 zabkow czosnku, pokrojonych w plasterki
- 5 roznokolorowych papryk, oczyszczonych z nasion i pokrojonych na duze kawalki
- 3 duze cukinie, pokrojone w grube slupki
- 680 g passaty
- 300 ml bulionu warzywnego
- mala garsc lisci bazylii, wiekszosc posiekana, kilka lisci w calosci, do dekoracji
Losos:
- 125 g czosnkowego serka kremowego
- 100 g serka kremowego
- 40 g swiezej bulki tartej
- 40 g orzeszkow piniowych
- 8 filetow z lososia bez skory

Rozgrzac oliwe w duzym garnku albo woku, dodac baklazany i smazyc przez 5 minut, mieszajac, az zaczna mieknac i sie rumienic. Dodac czosnek, smazyc kilka sekund, mieszajac, nastepnie dodac papryke, cukinie, passate, bulion i polowe posiekanej bazylii. Doprawic do smaku i gotowac pod przykryciem przez 20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Przestudzic, dodac pozostala posiekana bazylie, wymieszac i przelozyc do naczynek do zapiekania o pojemnosci 250 ml (u mnie jedno wieksze naczynie).
Wymieszac razem czosnkowy i zwykly serek. Na talerzu wymieszac bulke tarta i orzeszki piniowe. Na kazdym filecie rozsmarowac serek i zanurzac w bulce wymieszanej z orzeszkami. Ulozyc rybe na ratatouille i piec 15 minut w 200 stopniach (180 z termoobiegiem). Mozna podawac z chlebem, ale nie jest to konieczne.
Jesli chcemy zamrozic kilka porcji, wystarczy, ze przygotowane porcje w naczyniach do zapiekania wlozymy do woreczkow i zuzyjemy w ciagu 6 tygodni. Zamrozone porcje wyjmujemy z workow, ukladamy na blasze i wkladamy do zimnego piekarnika, pieczemy w 200 stopniach (180 z termoobiegiem) przez 55 minut. Jesli wierzch za szybko sie przypieka, nalezy przykryc go folia aluminiowa.


 photo creamysalmonchunkyratattouille_zps6cc48236.jpg

10 comments:

  1. piękne, kolorowe danie :)) aż chce się jeść :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ReplyDelete
  2. Ja sie też z nimi lubię, tylko nie tak łatwo świeżą i smaczną dostać :) Danie świetnie wygląda, fajne do zaprezentowania na kolację ze znajomymi :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    ReplyDelete
  3. och, ach! same achy, takie widzę dobre jedzenie u Ciebie :]

    ReplyDelete
  4. wspaniale podany i jak zwykle zachwycający przepis!

    ReplyDelete
  5. Bardzo podoba mi się Twoje danie. Do ryb staram się przekonać, mam nadzieję, że mi się uda :)

    ReplyDelete
  6. Niezwykle kuszący :) Chętnie jadłabym częściej ryby. Problemem jest dostęp do naprawdę dobrych świeżych oraz ich ceny :(

    ReplyDelete
  7. Aż woła do mnie z monitora;)

    ReplyDelete
  8. Chętnie bym skosztowała :)

    ReplyDelete
  9. Bardzo lubię ratatuj, ale zwykle jem go jako letni lekki obiad samodzielnie, a z łososiem to już takie danie po królewsku :)

    ReplyDelete
  10. To coś dla mnie ;) Pięknie się prezentuje

    ReplyDelete