Wednesday, 30 January 2013

Brownies z maslem orzechowym

Ciezkie, klejace, zwarte i intensywnie czekoladowe. Brownie to bez watpienia jedno z moich ulubionych ciast. Kiedy chodzi za mna ochota na cos dekadenckiego i grzesznego, siegam po kawalek brownie i od razu czuje sie lepiej. Robilam juz kilka wersji, mam swoja ulubiona, ale chetnie testuje nowe przepisy.
Dlatego kiedy Malwinna zaproponowala, by razem upiec brownies z maslem orzechowym z tego przepisu, z checia przystalam na jej propozycje, choc kiedys robilam juz podobne. W koncu czekoladowosci nigdy dosc, prawda? A z doswiadczenia wiem, ze slodko-slone polaczenia bardzo mi odpowiadaja, podejrzewalam wiec, ze brownie mi zasmakuje.
Nie mylilam sie. Ciasto jest naprawde pyszne, zakalcowate i ciezkie, nie za slodkie (pewnie dlatego, ze dalam mniej cukru) i mocno czekoladowe. Esy-floresy z masla orzechowego nie tylko wygladaja dobrze, ale i nadaja calosci szczegolnego charakteru i smaku, ktory na pewno przypadnie do gustu milosnikom niebanalnych polaczen. Uzylam bardzo ciemnej czekolady (85% kakao), stad tez moje brownie ma bardzo intensywny kolor i gleboki smak; jesli zastosujecie czekolade z mniejsza zawartoscia kakao, ciasto bedzie delikatniejsze.

Brownies z maslem orzechowym
Skladniki:
- roztopione maslo, do nasmarowania blachy (ja pieklam w silikonowej, wiec nie potrzebowalam)
- 150 g ciemnej czekolady, grubo posiekanej
- 100 g masla, pokrojonego w kostke
- 215 g drobnego cukru do wypiekow (dalam 170 g)
- 75 g maki
- 2 lyzki kakao
- 2 jajka
- 200 g masla orzechowego

Rozgrzac piekarnik do 160 stopni, blache o wymiarach 16 x 26 cm wysmarowac rozpuszczonym maslem i wylozyc papierem do pieczenia (ja pieklam w silikonowej foremce w ksztalcie serca, prawdopodobnie nieco mniejszej niz zalecany wymiar, stad musialam piec nieco dluzej).
Czekolade i maslo rozpuscic w kapieli wodnej i wymieszac tak, by sie polaczyly. Cukier, make i kakao wymieszac w misce, dodac rozpuszczona czekolade z maslem oraz jajka i wymieszac do polaczenia skladnikow. Przelozyc do formy. Na wierzchu klasc kleksy masla orzechowego i za pomoca noza zrobic esy-floresy na powierzchni ciasta.
Piec 35-40 minut (u mnie jakies 45), studzic w blasze, kroic po calkowitym ostygnieciu.



Photobucket

21 comments:

  1. Zdecydowanie czekoladowości nigdy dość! ;) Szkoda, że nie mogę teraz umoczyć moich zębisk w tych pysznościach :)
    Pozdrawiam Cię ciepło :)

    ReplyDelete
  2. Cudowne! Ciężkie i mokre :)

    ReplyDelete
  3. Wspaniale Maggie. Kocham brownies wiec takie tez na pewno by mi posmakowalo. Juz sobie wyobrazam jego smak... mniam :)

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
  4. Rewelacja! Pyszne ciacho! Pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    ReplyDelete
  6. Wyśmienite, na takie z masłem orzechowym też muszę się w końcu skusić :)

    ReplyDelete
  7. istny raj:)poproszę o kawałek!

    ReplyDelete
  8. wyglada oblednie! uwielbiam brownies!

    ReplyDelete
  9. Słodko-słone, ciężkie, wilgotne, czekoladowe. Właśnie takie ciasta uwielbiam :)

    ReplyDelete
  10. Ojej, ale piękne... A ja akurat nie mam w domu nic słodkiego, aaa!

    ReplyDelete
  11. O mniam! To musi być rewelacyjnie pyszne!:)

    ReplyDelete
  12. chcę! chcę z masłem orzechowym, które ubóstwiam miłością szczerą :)

    ReplyDelete
  13. Uwielbiam masło orzechowe w każdej postaci! To musi być prześwietne.

    ReplyDelete
  14. O matko! Ty też? Nie dajecie mi zapomnieć o tym brownie. Nakręciłam się! :)

    ReplyDelete
  15. Mmmm z masłem orzechowym...Mniam!

    ReplyDelete
  16. Kumpulan FILM INDOXXI Terbaru 2020

    Nonton INDOXXI

    Nonton LayarKaca21

    Nonton Bioskopkeren

    Nonton Film Terbaru


    Nonton Disini Drakor Terbaru

    Nonton Disini Serial MandarinTerbaru

    Nonton Disini AnimeTerbaru

    Nonton Disini Film India Terbaru

    Nonton Film Gratis

    BIOSKOP LAYAR KACA

    TERBARU DAN TERLENGKAP SILAHKAN KLIK LINK DI ATAS YA :)

    ReplyDelete