Tuesday 4 December 2012

Bananowo-czekoladowe ciasto z cynamonowa nuta

Ci, ktorzy mnie znaja, wiedza zapewne, ze moja milosc do chlebkow bananowych jest przeogromna. Mam swoje ulubione przepisy, do ktorych czesto wracam (a wsrod ktorych wciaz pierwsze miejsce zajmuje wersja Sophie Dahl), ale nie moge sie oprzec testowaniu nowych. Zwlaszcza, jesli poza bananami, zawieraja tez czekolade, tak jak ten.


Photobucket



To juz wlasciwie nie jest prosty, codzienny chlebek bananowy. To prawdziwie dekadenckie ciasto, ktore z powodzeniem mogloby zagoscic na swiatecznym stole, choc rownie dobrze moze zostac spalaszowane na sniadanie i popite szklanka zimnego mleka. Niezbyt slodkie, za to intensywnie czekoladowe, wilgotne i ciezkie, jest dokladnie takie, jak lubie. Cynamonowa kruszonka nadaje mu lekko swiatecznego charakteru. Zdecydowanie do powtorzenia!
Maki orkiszowej nie mialam, pieklam z pszennej, a zamiast orzechow macadamia uzylam zmielonych orzechow laskowych, podaje wiec przepis z moimi zmianami. Zamiast jednego duzego ciasta zrobilam tez cztery male. Nie moglam znalezc duzej keksowki. Dopiero potem okazalo sie, ze przez caly ten czas stala na mikrofalowce, w zasiegu wzroku i reki... Coz, zdarza sie. Przy okazji przetestowalam moje mini-foremki. Sa swietne i na pewno wkrotce znow pojda w ruch!
Po raz kolejny zwerbowalam do pieczenia Gin. Milo tak popichcic razem, chocby i wirtualnie.

Photobucket



Bananowo-czekoladowe ciasto z cynamonowa nuta
Skladniki:
- 160 g maki
- 150 g miekkiego masla
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g bialej czekolady
- 3 jaja
- 3 mocno dojrzale banany + 1 na wierzch
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- 2 lyzki kakao
Kruszonka:
- 50 g masla
- 4 lyzki maki
- 2 lyzki cukru
- 1 lyzka cynamonu
- 1/2 szklanki orzechow macadamia

Maslo utrzec z cukrem, dodawac po jednym jaju, wciaz ucierajac, az powstanie puszysta masa. Ciemna i biala czekolade rozpuscic w kapieli wodnej, banany rozgniesc na pulpe. Przesiac make z proszkiem do pieczenia i kakao, dodac do masy wraz z rozpuszczona czekolada i bananami, wymieszac lyzka lub mikserem na jednolita mase.
Piekarnik rozgrzac do 170 stopni, wylozyc papierem keksowke. Rozetrzec w palcach skladniki na kruszonke, pokroic w plastry pozostalego banana. Przelozyc ciasto do formy, posypac kruszonka, wcisnac w wierzch plastry banana. Piec okolo 45 minut, az patyczek wlozony w srodek ciasta bedzie suchy. Ostudzic po upieczeniu.


Photobucket

16 comments:

  1. oj, wygląda smacznie :> zrobi się na święta.

    ReplyDelete
  2. Ależ rozkoszne maleństwa Ci wyszły! Pieczone w takiej formie, a raczej foremkach, mają ogromny urok :)
    Pyszne!

    ReplyDelete
  3. prawie jak na 1 porcje hehe wygladaja super ;)

    ReplyDelete
  4. Boskie chlebki Maggie. Porywam jeden :)

    ReplyDelete
  5. Mini foremki sa cudne! A orkiszowej mąki u mnie dostatek, więc jutro musze upiec taki chlebek. Dla córki do szkoły głównie, bo maz dziś diete zaczął..Ciekawe ile wytrzyma, życzę Mu jak najlepiej:)

    ReplyDelete
  6. Wygląda pysznie! ostatnio stałam się ogromną fanką chlebków bananowych :)

    ReplyDelete
  7. Maggie,

    ile tych chlebków napiekłaś! Chętnie bym się jednym poczęstowała, bo bardzo lubię dodatek bananów w ciastach. Że o cynamonie nie wspomnę ;-)

    Gorąco pozdrawiam,
    E.

    ReplyDelete
  8. ale cudne ciacho :) super przepis!

    pozdrawiam,
    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  9. wspaniałe, ja planuje dopiero zapoznać się z wersją Sophie Dahl, o której tak dużo dobrego słyszałam :)

    ReplyDelete
  10. Wygląda bosko wilgotnie ;)Uwielbiam takie!! zapraszam na konkurs: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html Ściskam!

    ReplyDelete
  11. kocham takie ciasta, ciężkie mokre i z bananami :D

    ReplyDelete
  12. Wygląda na bardzo wilgotne, ciężkie, czekoladowe... trochę jak brownie. Rzeczywiście prawdziwa rozpusta :)

    ReplyDelete
  13. Pyszne musi być. Lubię jak jest ciężkie, wilgotne czekoladowo-bananowe. :)

    ReplyDelete
  14. w takiej wersji to chyba nawet ja (zagorzaly przeciwnik bananow) bym sie na nie skusila :) wyglada to przepysznie <3

    ReplyDelete
  15. Faktycznie ciasto ma w sobie coś dekadenckiego. Banany, czekolada, orzechy - mniam!

    ReplyDelete
  16. ale fajne, takie zbite i ciężkie, lubię takie ciasta

    ReplyDelete