Wednesday 10 October 2012

Tagliatelle z gorgonzola i prazonymi orzechami wloskimi

Sery plesniowe maja tylu zwolennikow, co przeciwnikow. Ja naleze zdecydowanie do tych pierwszych. Od lagodnego brie po wyrazisty w smaku (i zapachu) stilton, uwielbiam je wszystkie i chetnie uzywam ich w roznorakich potrawach.
Wczoraj przyjechalam z wizyta do mojego rodzinnego domu i postanowilam uraczyc domownikow makaronem tagliatelle z sosem z kremowej gorgonzoli. Prazone orzechy wloskie stanowia idealne jego uzupelnienie, wzbogacaja teksture i przyjemnie chrupia. Danie z przepisu Delii jest nie tylko smaczne, ale i proste, a przy tym wykwintne. Z pewnoscia zachwyci milosnikow plesniowych serow, a kto wie, moze i przekona do nich niektorych ich przeciwnikow.
Wraz ze mna plesniowe pysznosci przygotowali dzis Lejdi, Shinju, Bartoldzik i Siaska.


Tagliatelle z gorgonzola i prazonymi orzechami wloskimi
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 450 g tagliatelle
- 225 g sera Gorgonzola
- 225 g orzechow wloskich
- 110 g masla
- 300 ml slodkiej smietanki
- 8 dymek, pokrojonych w cienkie plastry
- sol i pieprz, do smaku
- swiezo starty parmezan, do dekoracji

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni, orzechy ulozyc na blasze i wlozyc do piekarnika na 6 minut. Odstawic do ostygniecia, a nastepnie drobno posiekac.
Przygotowac sos: na malym ogniu rozpuscic maslo, dodac gorgonzole i smietanke i gotowac na malym ogniu, az sos zrobi sie gladki i kremowy. Dodac orzechy i posiekane dymki. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i wlozyc z powrotem do garnka. Dodac sos i mieszac przez okolo 30 sekund. Podawac natychmiast, posypany swiezo startym parmezanem.

Przepis dodaje do Akcji plesnia pokrytej.


Akcja pleśnią pokryta czyli sery pleśniowe w natarciu!!!

17 comments:

  1. Orzechy! Świetny pomysł, pasuje idealnie do sosu z gorgonzoli i śmietany :-) Muszę koniecznie spróbować.

    ReplyDelete
  2. Brzmi wspaniale. I te chrupiące orzechy - no mniam :)

    ReplyDelete
  3. Nie ma to jak porządna, serowa bomba kaloryczna :)

    ReplyDelete
  4. i znowu pyszny przepis z makaronem, mniam:)

    ReplyDelete
  5. Ja też należę do tej grupy zwolenników pleśniowych, zwłaszcza tych niebieskich...
    Super zestaw.

    ReplyDelete
  6. Od dawna w wielu miejscach kusił mnie ten makaron, połączenie sera z orzechami uwielbiam a jednak nigdy nie miałam okazji próbować :) Chyba wiem co podam na niedzielny obiad :)

    ReplyDelete
  7. Ciekawe, jak wyglądają osoby, które nie lubią serów pleśniowych :D?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podejrzewam, że szczupłej od tych, które lubią ;)

      Delete
  8. Ja nie przepadam za serami pleśniowymi, ale chyba dużo tracę :)

    ReplyDelete
  9. zestaw zabojczo dobrych smakow )

    ReplyDelete
  10. Uwielbiam takie dania. Rozumiem, że mały urlopik w Polsce? Tęsknisz? Nie za rodziną, ale za tym krajem, obyczajami, sposobem życia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Urlopik trochę wymuszony, z cyklu 'turystyka dentystyczna', ale lepszy taki, niż żaden. Za Polską nie tęsknię specjalnie, chyba nigdy nie czułam silnych związków z tym krajem. Gdyby nie rodzina, pewnie w ogóle bym tu nie bywała...

      Delete
  11. patrze na ten przepis i po raz n-ty myślę mógłbym mieszkać we włoszech, makaron, gorogonzola, flaszka stołowego wina białego i sjesta pół dnia :)

    ReplyDelete
  12. A ja jakoś nie pzrepadam za serami pleśniowymi, jeszcze brie lub na pizzy chętnie, ale tak poza tym niekoniecznie.
    Pamiętam, jak się strasznie cieszyłam na sałatkę z gorgonzolą - rukola, gruszki, gorgonzola i orzechy włoskie, do tego dressing z miodem - standard. Rany, jakie to było straszne w smaku :)
    Choć może teraz zareagowałabym zupełnie inaczej...
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  13. Cześć! Brakuję banerka Akcji. Poza tym przepis jest ekstra :)

    ReplyDelete
  14. wszystkie rodzaje serów to mój przysmak ;)

    ReplyDelete