Sunday 16 September 2012

Pieczony dorsz po prowansalsku

Kuchnia francuska uwazana jest przez wielu znawcow za jedna z najlepszych na swiecie. Bez wzgledu na to, czy lubimy wymyslne dania haute cuisine, czy proste, domowe potrawy, znajdziemy w niej cos dla siebie. Polozona w poludniowo-wschodniej czesci kraju Prowansja slynie glownie z tych drugich. Tamtejsza kuchnia jest niezwykle aromatyczna, pachnie ziolami i czosnkiem, smakuje zupa bouillabaisse, oliwkami, anchois i cukinia. Nic dziwnego, ze Peter Mayle, autor bestsellerowego "Roku w Prowansji", poswiecil jej sporo uwagi w tej i nastepnych ksiazkach.
U mnie tez pachnie dzis Prowansja. Zachwycona tym przepisem, nie moglam sie oprzec i musialam z niego skorzystac, i to jak najpredzej. Rezultat okazal sie naprawde smaczny. Aromatyczne, soczyste filety z dorsza zapieczone pod srodziemnomorska kolderka to doskonaly sposob, by przekonac do ryb tych, ktorzy zazwyczaj ich unikaja. Ja podalam dorsza w towarzystwie kuskusu z ziolami i marynowana pieczona papryka, ale rownie dobrze bedzie smakowal z salatka, ryzem, ziemniakami albo pajda dobrego, chrupiacego chleba. Pokombinowalam troche z proporcjami, bo wydaly mi sie nieco skape, wiec podaje przepis juz z moimi zmianami.


Photobucket


Pieczony dorsz po prowansalsku
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 2 duze, miesiste filety z dorsza
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 mala cebula, posiekana
- 1 zabek czosnku, drobno posiekany
- 200 g pomidorow z puszki, odsaczonych z soku
- 1 lyzka kaparow
- garsc posiekanej swiezej bazylii
- 10 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pol
- 1/2 lyzki swiezego soku z cytryny
- 1/2 lyzeczki suszonego oregano
- czarny pieprz, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 220 stopni. Rybe ulozyc w naczyniu zaroodpornym i odstawic. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej cebule i czosnek przez okolo 5 minut, az zmiekna. Dodac pomidory, kapary, bazylie, oliwki, sok z cytryny i oregano, doprawic do smaku czarnym pieprzem. Gotowac przez 5 minut, mieszajac od czasu do czasu. Tak powstalym sosem polac rybe i piec przez 10-12 minut. Udekorowac natka pietruszki i cwiartkami cytryny.


Photobucket



Przepis dodaje do akcji Literatura na talerzu 2012.


( Literatura na talerzu

14 comments:

  1. Maggie,
    Co tu dużo pisać: po prostu to danie jest pyszne! A Prowansja jest nie tylko smaczna, ale i bardzo piękna.

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    ReplyDelete
  2. Ten przepis aż pachnie latem w cieplejszym klimacie :)

    ReplyDelete
  3. Zawsze przygotowuję dorsza w piecyku zawiniętego w folię z odrobiną masła i warzywami, ale ten Twój prezentuje się o wiele lepiej! Z pewnością wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji :)

    ReplyDelete
  4. Musi byc smakowity ten dorszyk ,pięnie wygląda. Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  5. Bardzo fajne danie, uwielbiam dorsza więc zdecydowanie podoba mi się przepis.

    ReplyDelete
  6. Wygląda fantastycznie! Muszę zrobić :)

    ReplyDelete
  7. jak ja bym chciała wpaść do ciebie na obiadek! wspaniałości!

    ReplyDelete
  8. Wygląda rewelacyjnie. Połączenie genialne. z chęcią bym zjadła :) swoją drogą mam właśnie gdzieś w zanadrzu przepis na podobnego dorsza, tylko czekam na stosowną okazję :) Pozdrawiam ciepło :)

    ReplyDelete
  9. Smaczna odmiana od zwykłej grilowanej rybki.

    ReplyDelete
  10. teraz mam wielki apetyt na dorsza:)

    ReplyDelete
  11. Ja w to wchodzę :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete