Sunday 18 March 2012

Letnie smaki. Kurczak z harissa i salatka z ciecierzycy.

Nie wyobrazam sobie zycia bez harissy. Ta pikantna pasta, tak popularna w krajach arabskich, pojawila sie w mojej kuchni stosunkowo niedawno i stala sie jednym ze skladnikow, ktorych nie moze zabraknac w moim domu. Odrobina harissy podkreci smak kurczaka czy jagnieciny, doda pazura kuskusowi, swietnie wkomponuje sie w salatkowy dressing. Mala rzecz, a cieszy.
Ten przepis znalazlam, szukajac pomyslu na awaryjna kolacje z wykorzystaniem pomidorkow koktajlowych i ciecierzycy - tak sie jakos zlozylo, ze i jednego, i drugiego mialam sporo. I o ile ciecierzyca moglaby spokojnie stac na polce, szczelnie zamknieta w puszce, o tyle pomidorki domagaly sie rychlego spozycia. To danie smakuje latem. Delikatne mieso kurczaka, doprawione odrobina harissy, znakomicie sie zgrywa z lekka salatka na bazie ciecierzycy. Kwaskowate male pomidorki, czerwona cebula, odrobina soku z cytryny - i juz, gotowe. To danie idealne dla zabieganych, ktorzy mimo wszystko chca jesc zdrowo, lekko i kolorowo.
Oryginalny przepis sugeruje, by podawac kurczaka i salatke z chlebem pitta i odrobina jogurtu, ale i bez tego posilek jest wystarczajaco pozywny.

Kurczak z harissa i salatka z ciecierzycy
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 250 g pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
- 1/2 malej czerwonej cebuli, posiekanej
- 400 g ciecierzycy z puszki, odsaczonej
- maly peczek natki pietruszki, posiekanej
- sok z 1 cytryny
- 2 filety z piersi kurczaka, bez skorki
- 1 lyzka harissy

W misce wymieszac pomidory, ciecierzyce i cebule, dodac natke pietruszki i sok z cytryny, doprawic do smaku, wymieszac.
Kurczaka wysmarowac harissa. Rozgrzac patelnie grillowa albo zwykla (mozna tez grillowac w piekarniku albo na tradycyjnym grillu weglowym). Smazyc kurczaka przez 3-4 minuty z kazdej strony, az bedzie mocno przyrumieniony i ugotowany w srodku. Podawac z salatka i, opcjonalnie, kleksem jogurtu naturalnego oraz cieplym chlebkiem pitta.



Photobucket


Przepis dodaje do akcji Warzywa straczkowe.


(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

7 comments:

  1. Jakoś nigdy nie używałam harissy, ale myślę, że szybko wypróbuję :)

    ReplyDelete
  2. Coraz częściej w mojej kuchni pojawiają się takie składniki, o których, tak jak Ty, mogę powiedzieć, że nie wyobrażam sobie bez nich życia.
    Pomysł na lekką i szybką kolację wyborny! Bardzo mi się podoba!

    ReplyDelete
  3. Pyszny obiadek :) Nigdy harissy nie próbowałam. W ogóle nie potrafię sobie wyobrazić jak smakuje;)

    ReplyDelete
  4. Przyrządzałam już to danie. Lekkie i smaczne - świetny obiad.

    ReplyDelete
  5. Pysznie wszystko wygląda. Choć mnie najbardziej uwiodła sałatka! Prosta a jaki efekt i ta ciecierzyca, rewelka!

    ReplyDelete
  6. super danie :) ciecierzycę wprost uwielbiam :):)

    ReplyDelete