Thursday 25 August 2011

Slodki miks, czyli wspolne gotowanie.

Juz jest! W nowej szacie, piekniejszy niz dotad i bardziej funkcjonalny, wciaz rownie przyjazny kulinarnym blogerom, nowy Mikser ukazal sie swiatu. Znajdziecie tu akcje kulinarne, pogaduszki na zywo, forum pelne dobrych rad, a przede wszystkim ogromna i inspirujaca baze przepisow. Dajcie sie zmiksowac - naprawde warto!



Takie wydarzenie wymaga odpowiedniej oprawy, wiec wraz z Shinju, Eve, Pela, Marta, Ania, druga Ania, Dobromila, Kasia i Malwinna przygotowalysmy cos specjalnego. Tym razem nie wybralysmy jednego przepisu do wspolnego wyprobowania. Postanowilysmy, ze kazda z nas wyczaruje w swojej kuchni cos innego. Warunek byl jeden: ma byc slodko. Bo przeciez nic tak nie umila swietowania, jak slodkosci, prawda?
Moj deser mial w zalozeniu byc ciastem banoffee, ale spod nijak nie chcial trzymac formy, wiec postanowilam podac go w troche innej formie, a konkretniej - w pucharkach. Efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Choc deser byl piekielnie slodki (wiadomo, masa krowkowa), znikl w ekspresowym tempie. Polaczenie bananow, ciasteczek i karmelu jest bardzo dekadenckie i niesamowicie pyszne. Akcent w postaci odrobiny ciemnej, gorzkiej czekolady swietnie kontrastuje z cala ta slodycza. Na pewno wroce do tego przepisu, zarowno w formie ciasta, jak i pucharkow.

Pucharki banoffee
Skladniki:
(na 4 duze albo - lepiej - 8 malych pucharkow)
- 300 g ciasteczek owsianych
- 60 g roztopionego masla
- 400 g puszka masy krowkowej
- 3 duze banany, pokrojone w plastry
- 350 ml smietany kremowki
- 1 lyzka cukru pudru
- 100 g ciemnej czekolady

Ciasteczka pokruszyc na piasek i wymieszac z roztopionym maslem. Tak powstala masa wylozyc dno pucharkow. Wstawic do lodowki na godzine, po czym ulozyc na wierzch mase krowkowa i ponownie chlodzic przez godzine. Wyjac z lodowki, na masie krowkowej ulozyc plastry bananow. Smietane ubic na sztywno z cukrem pudrem i ulozyc na bananach. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej, odczekac, az troche przestygnie, a nastepnie udekorowac nia smietanowa warstwe.



Photobucket

Przepis dodaje do akcji Schlodzone 2011.

Schłodzone 2011


Calej gotujacej druzynie dziekuje za wspolne pichcenie, mam nadzieje, ze wkrotce znow spotkamy sie w kuchni... i na Mikserze!

22 comments:

  1. Ale świetny deser :D Dopiero jadłam śniadanie, a już się przez ciebie zrobiłam głodna :>

    ReplyDelete
  2. Apetyczny deserek nam przygotowałaś;) Dziękuję za tę wspólną, tym razem słodką odsłonę wspólnego pichcenia;*

    ReplyDelete
  3. Bardzo ciekawy pomysł z tymi pucharkami :)Nie wiem czy nie lepszy niż oryginalny sposób podania :D

    ReplyDelete
  4. Coś niesamowitego. Niebiański deser :D

    ReplyDelete
  5. Dzięki za wspólne pichcenie. Oby do następnego.
    A na taki pucharek już mam ślinotok.
    Pozdrawiam
    Ania

    ReplyDelete
  6. pyszny deserek :-) a prezentuje się wspaniale! skusiłabym się w dużej mierze z powodu tej krówki :P pycha!! chociaż całość mi odpowiada! dziękuję za wspólne pichcenie :-)

    ReplyDelete
  7. uwielbiam takie lekkie desery :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    pieczarkamySia

    ReplyDelete
  8. Kochana jestem przed obiadkiem, a Ty tak kusisz słodkościami:) Fajny miałyście pomysł:)

    ReplyDelete
  9. pyszny bananowy deserek - i dzięki za info o odświeżonym mikserze - wygląda świetnie:)

    ReplyDelete
  10. Maggie, mniam! wymienię kawałek mojego ciasta na jeden taki pucharek :D właśnie sobie uświadomiłam, jak dawno nie jadałam masy krówkowej... na Wielkanoc chyba :/

    Miło było ponownie razem pokucharzyć! Do następnego razu!

    ReplyDelete
  11. To jest tortura widzieć takie pyszności i nie móc ich zjeść :)

    ReplyDelete
  12. Pyszności! Fajna ta wspólna akcja!

    ReplyDelete
  13. Nie przepadam za bananami, ale jakbym je czymś podmieniła... to deser idealny. ;)

    ReplyDelete
  14. Bardzo lubię takie rozwiązania, znana potrawa odrobinę przekręcona i podana inaczej :)

    ReplyDelete
  15. Pyszne pucharki! Ciekawy pomysł na niebanalny deser.
    Kupuję.

    ReplyDelete
  16. Pycha! Uwielbiam W formie pucharków wygląda nawet na ciekawsze niż byłoby jako ciasto.
    Fajnie się wspólnie kucharzyło, już czekam na następny raz :-)

    ReplyDelete
  17. Bardzo apetycznie :) Dzięki za wspólną akcję. mam nadzieję na powtórkę :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    ReplyDelete
  18. szybki , prosty i napewno pyszny! do zrobienia koniecznie :D

    ReplyDelete
  19. do tej pory znałam to jako ciasto, a tu proszę, można i w pucharkach :) jesteś bardzo pomysłowa :)
    Podoba mi się taki deserek :)

    ReplyDelete
  20. wszystko co z bananami biorę w ciemno :) wspaniale jest zobaczyć typowe ciasto w wersji deserowej. Brawo Maggie :)

    ReplyDelete