Wednesday 31 August 2011

Nostalgicznie. Sernik krakowski.

Dlugo czekalam na okazje, by go zrobic. Na Wyspach o prawdziwy twarog trudno, w zwyczajnym supermarkecie prozno go szukac, pozostaja polskie sklepy, ale nawet do najblizszego mam strasznie daleko. Totez postanowilam sobie, ze podczas wizyty w Polsce kupie twarog i wreszcie zrealizuje moj plan. I tak tez zrobilam.
Sernik krakowski to prawdziwa klasyka: mozna go znalezc chyba w kazdej polskiej cukierni, pojawia sie na wielu stolach nie tylko od swieta i trudno byloby znalezc czlowieka, ktory nigdy go nie probowal. Nawet slynny Pierre Herme docenil jego smak i w ksiazce "Desery. Od najprostszych po wykwintne." umiescil wspanialy przepis na to tradycyjne polskie ciasto.
Jaki jest ten sernik? Puszysty, wysoki, delikatny w smaku. Masa serowa doslownie rozplywa sie w ustach, a kruche ciasto doskonale sie z nia komponuje. I choc wole chyba maziste, ciezkie serniki typu angielskiego, do sernika krakowskiego wroce pewnie jeszcze niejeden raz. Chocby z nostalgii.

Sernik krakowski
Skladniki na ciasto:
- 250 g maki
- 125 g masla w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 strak wanilii

Na mase serowa:
- 1 kg tlustego mielonego twarogu
- 8 jajek (bialka i zoltka oddzielnie)
- 100 g miekkiego masla
- 250 g cukru
- 3 lyzki cukru waniliowego
- 3 lyzki maki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek (pominelam)
- 1 zoltko do posmarowania wierzchu 


Maslo rozetrzec z maka, dodac jajko i szybko zagniesc gladkie ciasto. Wlozyc do lodowki na co najmniej godzine. Po uplywie tego czasu odkroic 1/4 ciasta i zachowac na pozniej, pozostale 3/4 ciasta rozwalkowac i wylozyc nim wysmarowana cienko maslem prostokatna blache. Ponakluwac widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowac mase serowa: maslo, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzec na krem, dodawac po  jednym zoltku, ciagle miksujac. Nastepnie, wciaz ucierajac, dodawac po lyzce twarogu, az powstanie gladka, gesta masa. Bialka z pozostalym cukrem ubic na sztywna piane, dodac polowe do masy serowej, wymieszac, nastepnie dodac make ziemniaczana, rodzynki i pozostala piane i delikatnie wymieszac, az skladniki sie polacza. Wylac mase na podpieczony spod.
Pozostale kruche ciasto rozwalkowac i za pomoca radelka pokroic na paski, a nastepnie ulozyc z nich kratke na wierzchu masy serowej. Posmarowac paski ciasta roztrzepanym zoltkiem. Piec okolo 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu mozna polukrowac (w oryginalnym przepisie lukier zrobiony jest z cukru pudru, soku z cytryny i bialek; ja zamiast tych ostatnich uzylam wody).


Photobucket

41 comments:

  1. Pysznosci Maggie. Cale wieki juz nie jadlam takiego sernika... Praktycznie zadnego sernika na polskim twarogu. Co prawda mamy tu jeden rosyjski sklep, w ktorym mozna kupic twarog (takiego typowo sernikowego niestety niet:) ale ja z reguly kupuje niemiecki quark i jego uzywam do wypiekow. Jak sie nie ma co sie lubi... :))

    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam ;)u mnie zawsze robi sie ze startym ciastem na wierzchu,Twoj wyszedl wspaniale!!

    ReplyDelete
  3. Opisałaś go tak apetycznie, że aż człowiek ma ochotę wsiąść w najbliższy samolot i polecieć na wyspy;)

    ReplyDelete
  4. jak o nim czytam, to aż ślinkę przełykam. Jak spojrzałam na zdjęcie to tym bardziej zechciałam go mieć u siebie :)Piękny Ci wyszedł :)

    ReplyDelete
  5. Niesamowity i wysoki sernik. Zjadłabym teraz taki duży kawałek :D

    ReplyDelete
  6. taki kawałek sernika na pewno dziś postawiłby mnie na nogi :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    ReplyDelete
  7. pieknie wyrosl. pewnie dzieki mace ziemniaczanej nie opadl :) juz czuje te zapachy rozchodzace sie po mieszkaniu w trakcie pieczenia...

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam serniki.
    Twój prezentuje się bajecznie :) mmm... :)

    ReplyDelete
  9. Powiem Ci, jak rozwiązałam problem twarogu - robię go sama. Żmudna praca, ale jak się ruszyć do sklepu nie chce, no to co mi pozostaje. ;)

    A mi też się sernik marzy ostatnimi dniami. Może zrobię jakoś niedługo. ;) najbardziej lubię takie z duuużą ilością sera. Jak ten!

    ReplyDelete
  10. Zabiłaś mnie tym zdjęciem! Poproszę kawałek! I od razu dokładkę! ;)

    ReplyDelete
  11. Wygląda pięknie i tak kusząco!
    Krakowski uwielbiam.Klasyka jest nieśmiertelna.

    ReplyDelete
  12. Rewelacja! Uwielbiam serniki, a taki o już wogóle!

    ReplyDelete
  13. Ale mi narobiłaś smaku tym serniczkiem. Dzisiaj jak będę robiła zakupy to muszę kupić ser na sernik. :)

    ReplyDelete
  14. Ulubiony z serników. Żaden inny mu nie dorównuje :)

    ReplyDelete
  15. Pamiętam jak piekłam sernik krakowski:) Pyszny, puszysty i idealny na każdą okazję:) Cudownie apetyczne zdjęcia:)

    ReplyDelete
  16. o, dawno już nie jadłam tego sernika! p.s. Twój wygląda wspaniale! ;)

    ReplyDelete
  17. gdybym tylko mogła porwałabym kilka kawałków. aż ślinka cieknie...

    ReplyDelete
  18. Sernik pierwsza klasa! :) dlugo mnie nie musisz do niego namawiac, bo jestem wielkim sernikozjadaczem :)

    Pozdrawiam!
    http://pieczarkamysia.blox.pl/html
    PS. A daloby sie kochana, zeby byla opcja Nazwa/adres URL? bo ja za bardzo nie mam konta na google ;)

    ReplyDelete
  19. Taki właśnie lubię najbardziej. Wygląda bosko!

    ReplyDelete
  20. MAggie, wyszedł Ci piękny sernik :) bo przylecę :P wygląda naprawdę wspaniale :) ja jeszcze nie piekłam tradycyjnego sernika, tj. na najprawdziwszym twarogu ;) powinnam z łaski swojej nauczyć się piec i taki sernik, bo z doświadczenia wiem (babcia takie piecze), że o niebo lepszy niż "wiaderkowe" :)

    ps. a lukier też robię z soku z cytryny i cukru pudru; białek nie dodaję

    ReplyDelete
  21. wspaniały.
    takiz polskim twarogiem.
    rzeczywiście, nostalgia. ale post pełen ciepła.
    balsam dla duszy ;]

    sernik wyrósł Ci naprawdę pięknie.
    z chęcia ogromną wpadłabym do Ciebie na jeden kawałeczek, chwilę rozmowy i ciepłą herbatę.
    na dworze już tak jesiennie...


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Uwielbiam wszystkie serniki. Krakowski też, mimo, że wolę inne :) Ale robię go z sentymentu :)

    ReplyDelete
  23. Maggie, zrobiłaś piękny sernik. Smaka mi narobiłaś, wiesz?

    ReplyDelete
  24. Jak pięknie wyrósł! Maggie masz prawdziwy talent :)

    ReplyDelete
  25. Piękny sernik taki jaki z mojego dzieciństwa pamiętam a nie pamiętam kiedy już go jadłam tak dawno to było:)Boski wyszedł widać że pychota ,zapisuję przepis:)

    ReplyDelete
  26. Wiadomo, że polska kuchnia mimo wad jest fantastyczna. Powyższy przepis jest tego przykładem

    ReplyDelete
  27. wspaniale wyglada:) nabralam ochoty na sernikowe smaki:)

    ReplyDelete
  28. Klasyczny krakowski sernik... jak ja go uwielbiam... :) U mnie gości na stole w każde większe święta :)

    ReplyDelete
  29. Uwielbiam serniki i jadałabym je na okrągło, zwłaszcza sernik krakowski. Wygląda wspaniale.

    ReplyDelete
  30. My zakochaliśmy sie w tym serniku:) jak dla nas idealny ...a wiec porywam kawałek i odpływam:)pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

    ReplyDelete
  31. Ja to jestem jakiś wyjątkowy wyjątek, bo jak kocham serniki, krakowskiego jeszcze nigdy nie robiłam. Chyba dlatego, że te z cukierni kojarzą mi się z suchymi, kruszącymi, zbyt słodkimi, pełnymi twardych rodzynków klapciajami.
    Kiedyś się przemogę i upiekę własny - może zmieni mi się widzenie ;)
    Twój wygląda pięknie :)

    ReplyDelete
  32. Śniadania zawsze powinny być na bogato;) a we wczesne popołudnia też sobie nie żałuję,właśnie pałaszuję pizze;),pozdrawiam

    ReplyDelete
  33. oj tak! Uwielbiam tę rozplywającą się w ustach wersję:)

    ReplyDelete
  34. Ja też szukałam na mojej wyspie sera/serka twarogowego/wiejskiego BIAŁEGO - czytaj podobnego do naszego cudownego polskiego- bezskutecznie....albo jest za suchy, albo o dziwnie sztucznym smaku, jednym słowem dramat!!!
    A Twój sernik (mój ulubiony-krakowski) wygląda wspaniale i z pewnością smakuje jeszcze lepiej.
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  35. oj taki sernik to bym zjadła teraz do mojej kawy :-) uwielbiam serniki..pozdrawiam

    ReplyDelete
  36. Uwielbiam serniki :)
    Chętnie bym takiego pojadła :)

    ReplyDelete
  37. Twój sernik wygląda obłędnie:) Przymierzam się do niego ale mam pytanie czy można pominąć strąk wanilii? czy może zmieni to bardzo smak jak go nie dodam?

    ReplyDelete