Tuesday 10 May 2011

Z hinduska nuta. Kaczka i pilaf z pomidorami.

Choc przepadam za miesem kaczki, to nie jego obecnosc urzekla mnie w tym przepisie, a dodatek w postaci pilafu. Nie jest tajemnica, ze lubie azjatyckie smaki i potrawy pelne aromatycznych przypraw. Dlatego wystarczylo jedno spojrzenie na liste skladnikow - i juz wiedzialam, ze moje kubki smakowe beda zachwycone.
Mialam racje: pilaf jest naprawde pyszny, pelen wyrazistych nut, ktore razem tworza wspaniala kompozycje. Kurkuma i pomidory nadaja ryzowi pieknego, slonecznego, pomaranczowego koloru. Wydaje mi sie, ze kaczke mozna by rownie dobrze zastapic kurczakiem. Ba, jak dla mnie mogloby w ogole nie byc zadnego miesnego elementu, tylko ten ryz. To on, choc teoretycznie jest tylko dodatkiem, gra tutaj pierwsze skrzypce.

Smazona kacza piers i pomidorowy pilaf
Skladniki:
(dla 1 osoby; robilam z podwojnej porcji, nie podwajalam tylko ilosci cynamonu)
Pilaf:
- 100 g dlugoziarnistego ryzu
- 1 laska cynamonu
- 2 nasiona kardamonu, lekko zgniecione
- 2 gozdziki
- 1 lisc laurowy
- odrobina oleju roslinnego
- 1 lyzka nasion kolendry, uprazonych i zgniecionych
- 15 g swiezego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 1/4 lyzeczki kurkumy
- 2 pomidory, posiekane
- mala garsc swiezej kolendry, posiekanej (nie mialam, wiec pominelam)
- szczypta drobnego cukru
Kaczka:
- 1 kacza piers
- sol i swiezo zmielony czarny pieprz

Ryz, cynamon, jedno nasiono kardamonu, gozdziki i lisc laurowy umiescic w garnku, zalac woda, doprowadzic do wrzenia, a potem gotowac pod przykryciem przez ok. 10 minut, az ryz zrobi sie miekki. Odcedzic i wrzucic z powrotem do garnka.
Olej roslinny rozgrzac w garnku, dodac nasiona kolendry, imbir, pozostaly kardamon i kurkume i smazyc na malym ogniu przez 1-2 minuty. Dodac do ryzu. Pomidory i polowe kolendry zblendowac lekko w malakserze. Dodac cukier i dorzucic pomidorowa miksture do ryzu, wymieszac. Dodac pozostala kolendre, zdjac z ognia, doprawic do smaku.
Porzadnie rozgrzac mala patelnie. Naciac skore na piersi kaczki ostrym nozem, doprawic sola i pieprzem i polozyc mieso na patelni skora do dolu. Smazyc przez 5-7 minut, az skorka zrobi sie zlotobrazowa i lekko chrupiaca. Przewrocic, zmniejszyc ogien i smazyc jeszcze przez okolo 5 minut, tak, by mieso bylo nadal lekko rozowe w srodku. Odstawic na 5 minut, a pote pokroic w grube plastry i podawac na ryzu.

12 comments:

  1. mniam! Maggie, to zdecydowanie też moje smaki...kardamon, imbir, kolendra... pyszności obłędnie pachnące :)

    ReplyDelete
  2. Moje smaki także, a do tego ulubione mięso kaczki!

    ReplyDelete
  3. Mniam, zapowiada się apetycznie. Zasmakowało by mi na pewno.

    ReplyDelete
  4. już czuję ten zapach... mmm, pyszności!

    ReplyDelete
  5. Maggie, chyba bardzo lubisz drób. Ja też :D!

    ReplyDelete
  6. Jak dla mnie ryż by wystarczył. Wygląda świetnie. Co do kaczki - także mam problem z przekonaniem się do tego mięsa.

    ReplyDelete
  7. wygląda na prawdę świetnie. i zdjęcie jakie świetne- dawaj je troszkę większe, byśmy mogli się na patrzeć na te dobroci;)

    ReplyDelete
  8. Malwinno - chcialabym bardzo, ale wieksze nie chca mi sie zaladowac, wiec pewnie cos robie zle... Masz jakis patent na to, zeby moc dodawac wieksze zdjecia bez ciecia na jakosci?

    ReplyDelete
  9. oj na pewno smaczne bo aż u mnie pachnie :-) pozdrawiam

    http://magiawkuchni.blox.pl/html

    ReplyDelete
  10. Pilaw bardzo lubię. Smak kaczki jest mi niestety nieznany

    ReplyDelete
  11. Super przepis i zestaw przypraw taki, ze biore w ciemno - na pewno by mi smakowalo. Pieknie wyglada! Pozdrawiam ciepło :*

    ReplyDelete
  12. Oj jak zjadłabym taki obiadek! Aż by mi się uszy trzęsły i oczy śmiały!
    Bardzo aromatyczne i energetyzujące zestawienie.:)
    Przyznam się, że u mnie w zamrażarce spoczywa kacza pierś, ale ponieważ miałam wobec niej plany jeszcze zanim pojawiła się na świecie, Twój przepis musi jeszcze poczekać.:) Za to jest już drugi w kolejce.:)

    ReplyDelete