Thursday 26 May 2011

Ostro! Sopa de lima.

Meksykanska akcja Shinju powoli zbliza sie ku koncowi. Mialam mnostwo planow i pomyslow z nia zwiazanych, ale notoryczny brak czasu skutecznie uniemozliwil mi realizacje wiekszosci z nich. Koniec akcji nie oznacza jednak dla mnie pozegnania z Meksykiem. Tamtejsza kuchnie lubie bowiem bardzo i na pewno czesto bede do niej wracac.
W ramach kulinarnej podrozy po Meksyku Shinju, Eve i ja ponownie spotkalysmy sie w kuchni. Tym razem przygotowalysmy wywodzaca sie z kuchni Jukatanu Sopa de Lima. Ta niepozorna zupka, na ktora przepis znalazlam tutaj, wyglada troche jak polski rosol, ale niech was to nie zwedzie. Jak (prawie) wszystko, co meksykanskie, jest piekielnie ostra i lekko kwaskowa dzieki dodatkowi limonki. Paski tortilli, ktore zazwyczaj dodaje sie do zupy jako ozdobe, troche lagodza jej smak. Ale tylko troche.

Sopa de Lima
Skladniki:
(na 8 osob; robilam z polowy porcji)
- okolo 2 l bulionu z kurczaka
- 5 pojedynczych piersi z kurczaka
- 1 duza czerwona cebula, pokrojona w cwiartki
- 5 zabkow czosnku, posiekanych
- 3 g suszonego oregano
- 6 g soli
- 2 g mielonego czarnego pieprzu
- szczypta suszoneg tymianku
- 1 lyzka oleju roslinnego
- 4 szczypiorki, posiekane
- 1 duza zielona papryka chilli, oczyszczona z nasion i posiekana (dalam dwie male)
- 2 duze pomidory, obrane i posiekane
- sok z 6 limonek + 1/2 limonki
- 25 g posiekanych listkow kolendry
- placki tortilla pokrojone w paski do dekoracji (nie mialam, wiec pominelam)

Zagotowac bulion z kurczakiem, cebula, czosnkiem, oregano, sola, pieprzem i tymiankiem. Zmniejszyc ogien i gotowac przez okolo 15-20 minut, az mieso bedzie gotowe. Wyjac kurczaka z garnka, pokroic na kawalki na jeden kes i wrzucic z powrotem do zupy.
Na patelni, na srednim ogniu, rozgrzac olej i podsmazyc na nim chilli i szczypiorek przez okolo 5 minut. Dodac pomidory, smazyc, az zmiekna. Zawartosc patelni przelozyc do garnka z zupa, dodac sok z limonki i polowe limonki, gotowac na wolnym ogniu przez okolo 10 minut. Zdjac z ognia, wyjac limonke, dodac posiekana kolendre. Podawac udekorowana paskami tortilli.

Photobucket

Przepis dodaje do akcji Hola Mexico!

2 comments:

  1. Mniam - pyszna jest ta zupa. Na pewno w Twoim wykonaniu również. Dziękuję za wspólne gotowanie.

    ReplyDelete
  2. Oj zjadłoby się takiej zupy:)

    ReplyDelete