Tuesday 21 December 2010

Ostatnie przed swietami.

Korzenne, miekkie, pachnace, z cytrynowa nutka. Odkad znalazlam ten przepis, wiedzialam, ze musze je zrobic, chocby to mialy byc moje ostatnie ciasteczka upieczone przed swietami. Zrobilam i... momentalnie pozalowalam, ze nie podwoilam porcji. Sa wspaniale: pikantne, ale zarazem delikatne. I bardzo, bardzo proste do wykonania. Nie ma tu walkowania i wycinania. Jest za to duzo radosci, kiedy wyjmuje sie je z pieca, rumiane i kuszace.

Lebkuchen
Skladniki:
(na okolo 30 ciastek)
- 250 g maki
- 85 g mielonych migdalow
- 2 lyzeczki mielonego imbiru
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
- szczypta zmielonych gozdzikow, galki muszkatolowej i czarnego pieprzu
- 200 ml plynnego miodu
- 85 g masla
- skorka starta z 1 cytryny

Suche skladniki wsypac do miski, wymieszac. Miod i maslo podgrzac w garnku na malym ogniu, az maslo sie rozpusci, po czym dodac do suchych skladnikow razem ze skorka cytryny. Wyrobic na gladka, jednolita, dosc zbita mase. Przykryc i odstawic do wystygniecia (ja wlozylam do lodowki na okolo 40 minut). Nagrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Formowac w dloniach kulki o srednicy okolo 3 cm, po czym ukladac na wylozonej papierem blasze, delikatnie splaszczajac z wierzchu i zostawiajac troche miejsca na rosniecie. Piec okolo 15 minut, studzic na kratce.

Na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 rozklocone bialko jajka
- 1-2 lyzki wody

Wszystkie skladniki wymieszac. Wierzch kazdego ciastka zanurzac w lukrze, po czym rozsmarowywac nozem. Zostawic do zastygniecia - moje lezaly cala noc.


A ze lebkuchen doskonale nadaja sie na prezent, dodaje do obu akcji prezentowych - tej i tej.

8 comments:

  1. Też je robiłam i jeszcze się kilka ostało:) ...Mi jednak się spłaszczyły, a Twoje tworzą takie urocze kopułki:) Śliczne i na pewno smakują cudownie:) Pozdrawiam ciepło
    Jola Szyndlarewicz

    ReplyDelete
  2. Jejku, jej, te ciasteczka to naprawdę hit ostatnich dni! I w dodatku w tylu różnych wersjach... Na którą się zdecydować? - oto jest pytanie! :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Ja tez wlasnie chce je zrobic, tylko chyba sie musze pospieszyc :)

    ReplyDelete
  4. fajny przepis, aż mnie korci, żeby je zrobić, tylko już nie wiem kiedy ehh

    ReplyDelete
  5. super przepis. Z doświadczenia wiem że zrobienie Lebkuchen wcale nie jest proste, a twoje wyglądają jak z profesjonalnej piekarnii w Norynbergii :D

    ReplyDelete
  6. Mniam, wyglądają przepysznie :)

    ReplyDelete
  7. i tutaj te cudne pierniczki.. lubię bardzo.

    ReplyDelete
  8. pysznie :)
    wesołych świąt życzę :)

    ReplyDelete