Thursday 23 September 2010

Raz po czesku

Wyrazisty, o ostrym zapachu, nie da sie go pomylic z czymkolwiek innym. Zmienia smak kazdej potrawy, dodaje glebi. I choc moze byc klopotliwy towarzysko, to jednak warto zaprosic go do swojej kuchni.
Czosnek, bo o nim mowa, mozna wykorzystac na tysiac roznych sposobow. Katalonczycy nacieraja nim chleb, Chinczycy dodaja do smazonych makaronow, Francuzi zapiekaja w nim malze. A Czesi? Czesi wpadli na to, ze z czosnku i kilku innych, latwo dostepnych skladnikow mozna zrobic zupe. A ze zupa sama w sobie urodziwa nie jest, podaja ja w chlebie - ot, dla odwrocenia uwagi.
Jedno jest pewne: zupa smakuje lepiej niz wyglada. Ma tez jeszcze jeden plus: przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka minut.

Czeska zupa czosnkowa
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 1 l wody
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
- 2 jajka
- 1 lyzka oleju do smazenia
- chleb
- kostka bulionu (najlepiej wolowego)
- sol, pieprz, przyprawy (ja dodalam Vegety)

Chleb przekroic, wyjac miekisz, wydrazona skorke odlozyc na bok - bedzie sluzyla za miseczke. Cebule i czosnek zeszklic na oleju, wlac wode i zagotowac. Kiedy wywar zawrze, wrzucic kostke bulionowa i gotowac jeszcze przez chwile. Przyprawic do smaku, dodac kilka lyzek miekiszu chlebowego (im wiecej, tym zupka bedzie gestsza i pozywniejsza) i wbic jajka, po czym szybko zmiksowac, zanim sie zetna. Podawac w chlebie albo, tradycyjnie, w miseczkach.

2 comments:

  1. oo, w chlebie! toz prawdziwie po czesku. Pamiętam jak bylam w zeszlym roku na nartach, na stoku jadłam zupę, co prawda cebulową, ale w chlebie... jest niezastąpiona do pokrzepienia i na zimne dni. Przypomniały mi się miłe chwile :)

    ReplyDelete
  2. ciekawy sposób podania. a zupka pierwsza klasa;)na pewno rozgrzewa

    ReplyDelete