Monday 14 October 2013

Zupa porowo-ziemniaczana z kurczakiem i bekonem

„Świat pełen jest rzeczy wartych więcej od złota. Ale wydobywamy z ziemi ten nieszczęsny metal, a potem zagrzebujemy go gdzie indziej. Jaki to ma sens? Czy jesteśmy srokami? Chodzi o to, że błyszczy? Wielkie nieba, ziemniaki są warte więcej od złota!”

Terry Pratchett - Świat finansjery

Ach, ziemniak... Skromne to takie, niepozorne, ubrane w brazowo-bury plaszcz. W srodku twarde, zimne, nie zachwyca zapachem, nie powala kolorem. A jednak wielu ludziom trudno sobie wyobrazic zycie bez ziemniakow. I, prawde mowiac, wcale mnie to nie dziwi!
Do niedawna byly okryte zla slawa. Pamietacie jeszcze te czasy, kiedy mowilo sie, ze ziemniaki sa tuczace? Potem okazalo sie, ze to nie one sa winne, a zawiesiste, geste sosy, ktore najczesciej im towarzyszyly w polskich domach. Same ziemniaki to doskonale zrodlo witaminy C - maja jej wiecej niz jablka czy dynie. Zawieraja tez niewiele tluszczu i, wbrew powszechnemu przekonaniu, dostarczaja organizmowi piec razy mniej kalorii niz kasze czy makarony. Co tam zloto, wiwat ziemniaki!
Ta rozgrzewajaca, gesta zupa jest idealna na jesien i zime. Tresciwa i pyszna, niewyszukana, chlopska, swojska. Bardzo sycaca - z powodzeniem moze robic za caly posilek. Przepis znalazlam w ksiazeczce wydawnictwa Love Food, zatytulowanej "Soup". Na pewno jeszcze niejeden raz z niego skorzystam podczas chlodnych jesienno-zimowych miesiecy. Skorzystajcie i wy, bo warto!

Zupa porowo-ziemniaczana z kurczakiem i bekonem
Skladniki:
- 1 lyzka masla
- 2 zabki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 250 g chudego wedzonego bekonu, posiekanego
- 2 duze pory, pokrojone w plastry
- 2 lyzki maki
- 1 l bulionu drobiowego
- 800 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w kostke
- 200 g piersi z kurczaka, bez skory, pokrojonej w kawalki
- 4 lyzki kremowki
- sol i pieprz, do smaku
- natka pietruszki i, opcjonalnie, plastry grillowanego bekonu, do dekoracji

Maslo rozpuscic w duzym garnku na srednim ogniu. Dodac czosnek i cebule, smazyc przez 3 minuty, mieszajac, az zmiekna nieco. Dodac bekon i pory i dusic kolejne 3 minuty, mieszajac.
W misce wymieszac make z odrobina bulionu, tak, by powstala gladka pasta, nastepnie dodac ja do garnka i gotowac, mieszajac, przez 2 minuty. Wlac pozostaly bulion, dodac ziemniaki i kurczaka. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac przez 25 minut, az kurczak bedzie ugotowany, a ziemniaki miekkie.
Dodac kremowke i gotowac kolejne 2 minuty, nastepnie zdjac z ognia, przelac do misek i podawac udekorowana natka pietruszki i (opcjonalnie) plastrami grillowanego bekonu.

Dla 4 osob

 photo potatoleekbaconchickensoup_zpsf452a7f6.jpg


Przepis dodaje do akcji Literatura na talerzu 2013.

12 comments:

  1. Mmm, akurat zupa na tę pogodę- musi być pyszna!

    ReplyDelete
  2. podoba mi się styl Twojego pisania i prowadzenia bloga. Te wstępy, przed przepisem - świetnie się to czyta !

    A zupka - idealna na chłody jesienne.

    ReplyDelete
  3. sycąca aromatyczna zupa, idealna!

    ReplyDelete
  4. Mniam, uwielbiam takie kremowe zupy odkąd w zeszłym roku zjadłam kremowej ziemniaczanej! Ta musi być jeszcze lepsza, bo por na pewno dodaje jej wyrazistości, a to lubię!:)

    ReplyDelete
  5. Oczywiście, że ziemniaki są warte więcej od złota! Niech żyje Pratchett :-)

    ReplyDelete
  6. Oooh lala Taka zupka to rozgrzeje, nawet w największą słotę, a dziś u mnie ulewa ;)

    ReplyDelete
  7. Pewnie, że ziemniak cenniejszy niż złoto :) A poza tym ładna miseczka :)

    ReplyDelete
  8. Moja babcia mawiała, że "pieniędzmi się nie najesz, tylko ziemniakami..."
    Coś w tym jest, ziemniaki to istne błogosławieństwo. Bez nich pewnie dalej wcinalibyśmy zimą placki pieczone we wrześniu...
    Wiwat ziemniak!

    ReplyDelete
  9. ładna zupka, swoją drogą ciekawe czy kiedyś się doczekamy w polskim sklepie ziemniaków typu X lub Y, na razie wszystko jak leci to po prostu ziemniak :)

    ReplyDelete
  10. i książka i danie na wielki plus! ;)

    ReplyDelete
  11. Ziemniaki uwielbiam. Można przygotować je na tak wiele sposobów. A zupka jesienna i kusząca. Podoba mi się dodatek mięsnej wkładki.

    ReplyDelete
  12. Uwielbiam Terry;ego Pratchetta ;) Bardzo też mi się podobają te Twoje wstępy przed przepisami. Coś mi się wydaje, że będę tu częściej zaglądać ;)

    A jeśli chodzi o ziemniaki, może jestem dziwna, ale jakoś specjalnie nie przepadam. Może przejadłam się nimi w dzieciństwie? ;>

    www.just-after-sunset.blogspot.com

    ReplyDelete