Sunday 5 June 2011

Prosto, jeszcze prosciej. Fettuccine alfredo.

Leniwej niedzieli ciag dalszy: po relaksujacym sniadaniu - obiad, ktory jest tak prosty, ze bardziej juz sie nie da. Zadnych komplikacji, zadnych kuchennych ewolucji i sztuczek godnych mistrzow noza i patelni. Gar osolonej wrzacej wody, troche makaronu, smietana, maslo i parmezan. Odrobina galki muszkatolowej, zeby nie bylo nudno. I to cala filozofia.
Fettuccine alfredo to jedno z najprostszych dan z makaronu, jakie mozna przyrzadzic, a przy tym jedno z moich ulubionych. Lagodny, ale w zadnym wypadku nie mdly sos jest tak pyszny, ze nie potrzeba juz innych dodatkow. Wyprobowalam juz kilka wersji, dzisiejsza, wypatrzona w ksiazeczce "Everyday Pasta" wydawnictwa Parragon, jest jedna z lepszych.

Fettuccine alfredo
Skladniki:
(na 4 osoby, robilam z polowy)
- 25 g masla
- 225 ml gestej smietanki (u mnie double cream o zawartosci tluszczu 48%, ale mysle, ze 36% w zupelnosci wystarczy)
- 450 g swiezego makaronu fettuccine
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 90 g swiezo startego parmezanu, plus odrobina do posypania
- szczypta galki muszkatolowej
- sol i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Maslo i 150 ml smietany umiescic w garnku, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze przez okolo 1,5 minuty, az troche zgestnieje. W miedzyczasie zagotowac lekko osolona wode w duzym garnku, wrzucic makaron, wlac oliwe, doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 2-3 minuty. Odcedzic, wrzucic z powrotem do garnka na malym ogniu, zalac smietanowym sosem i wymieszac dokladnie. Wciaz delikatnie podgrzewajac, dodac pozostala smietane, parmezan i galke muszkatolowa, doprawic sola i pieprzem. Przed podaniem posypac startym parmezanem i udekorowac natka pietruszki.

Photobucket


Przepis dodaje do akcji Viva la Pasta! 2

10 comments:

  1. U mnie jutro będzie prosty i szybki makaron. Twoje fettuccine wygląda zniewalająco :)

    ReplyDelete
  2. och, lubię jak jest szybko i prosto.
    ale koniecznie smacznie ;]

    ReplyDelete
  3. Mniam :) Ja wiem, że o tej porze już jeść nie powinno się, ale aż zgłodniałam, jak ten makaron zobaczyłam. Świetny jest! W tym tygodniu z pewnością wypróbuję :)

    ReplyDelete
  4. szybko, prosto, o to chodzi. mimo ze w niedziele mamy wiecej czasu, miejmy go na chill. super :)

    ReplyDelete
  5. prosto, ale jak smacznie:)

    ReplyDelete
  6. Ha! Zrobiłam nam dzisiaj na obiad ten makaron. Pyszny był... Uwielbiam takie przepisy - minimum wysiłku, a smakują świetnie :)

    ReplyDelete
  7. Uwielbiam sos Alfredo. Ale jak pomyślę o tej śmietanie, maśle i serach to juz mi wątroba wysiada :)

    ReplyDelete
  8. zrobiłam dzisiaj! pyszności :)

    ReplyDelete
  9. zrobilam - zjadlam - pyszne!!!:)

    ReplyDelete
  10. Nie wlewa się do gotowania makaronu oliwy, sos się wtedy nie klei jak powinien!

    ReplyDelete